Compartir amb els amics

Un diagnòstic de càncer impacta, l’esperis o no. L’allau d’emocions aclapara, perquè et planteges moltes coses precisament quan estàs intentant assimilar el dictamen mèdic i el que significa per a tu.

Si tens càncer potser necessites parlar sobre la malaltia amb altres persones: amics i familiars, companys de feina o del cercle social, tot i que d’entrada és possible que no vulguis mantenir converses difícils. Si comparteixes els teus sentiments, inquietuds i emocions, sentiràs que et fan costat i tots sereu més a prop en un moment difícil.

Quina informació exposes i a quines persones ho dius és una decisió exclusivament teva que, de vegades, costa dur a terme perquè no només has de gestionar les teves emocions, sinó les reaccions dels altres. A moltes persones amb càncer els preocupa parlar de la seva malaltia amb familiars i amics, perquè els volen protegir o els fa por la seva reacció. També els costa verbalitzar sobre el diagnòstic, perquè els emmiralla amb la realitat.

Si convius amb el càncer, en qualsevol etapa del procés, hi ha vegades en les quals és ineludible parlar sobre la malaltia. Per exemple, amb els professionals de la salut sobre interrogants que tinguis o decisions sobre el tractament. Si treballes o estudies també necessitaràs parlar amb els caps o professors del que està succeint.

A escala emocional i personal, la família i els amics se senten més connectats si poden parlar obertament amb tu. Probablement estan preocupats, però consideren que no han d’interrogar-te sobre el càncer. A vegades, si comences la conversa, canvien de tema, perquè no saben què dir o temen perdre el control de les emocions. Altres vegades, en canvi, ets tu qui no està preparat i t’aïlles, gestionant en solitari la preocupació.

Si ets pare, avi o un altre familiar probablement et preguntes com parlar amb els nens sobre el teu càncer. Aquestes converses són difícils, però útils per a tots. Els nens saben que alguna cosa succeeix i si els ho expliques, els fas partícips i els ajudes a suportar la situació. Si vols més informació consulta la nostra pàgina Parlar amb els fills.

Com parlar amb altres persones sobre el càncer

Quan vulguis establir una conversa sobre la malaltia, recorda que:

  • Si parles de la situació amb familiars i amics, ells poden ajudar-te i compartir els seus sentiments amb tu.
  • Encara que et preocupi molestar, amagant el diagnòstic t’aïllaràs. Si ho expliques al cercle més pròxim, compartiu la preocupació.
  • Les persones reaccionen de manera diferent i sovint els costa saber com actuar, perquè necessiten una mica de temps. És possible també que necessitis ajudar-los.
  • Fes el que et sembli correcte, a casa o a la feina, donada la teva situació.
Quan ho explico als altres?

Encara que només tu saps quan et convé parlar amb la família i amics sobre la malaltia, probablement necessites processar la notícia abans d’informar els altres. Pensa què vols dir. Explicar el teu tipus de càncer i el pla de tractament és un bon punt de partida.

A qui ho dic?
  1. Família i amics

La majoria de pacients oncològics comença pel cònjuge, parella. A vegades és amb qui més costa parlar i convé planificar la conversa amb l’ajuda d’un professional de la salut o, a Kālida, amb un dels nostres especialistes en suport oncològic.

A continuació, pensa a qui més ho vols notificar, tal vegada als familiars i amics pròxims. Aquestes converses són esgotadores, ja que repeteixes la mateixa informació a una varietat de contactes. Potser és més fàcil si delegues la tasca.

  1. Feina / universitat / escola

Si treballes, informar el cap amplia la teva xarxa de suport. Els responsables directes (o tutors si ets un estudiant) poden ser més flexibles amb els horaris i comprendre que la teva concentració empitjori.

No cal que tots els companys ho sàpiguen, però pot ser útil explicar-ho a aquells amb els qui treballes freqüentment, a tots alhora o individualment: així sabràs què funciona millor per a tu. Els col·legues solen ser una altra bona capa addicional de suport.

Si ets pare, informar l’escola o a la universitat ajuda el professorat a fer costat al teu fill, a comprendre si es retreu, actua de manera diferent o si baixa el  rendiment acadèmic.

Planifica amb anticipació

Prepara una llista de tasques per a les persones que et volen ajudar, proposant-los una cosa específica que puguin fer. Per exemple, transport, compres, tenir cura de les criatures o de les mascotes o simplement xerrar. Hi ha aplicacions mòbils que organitzen aquests temes.

A vegades, després d’una conversa amb altres persones, apareixen més interrogants sobre el càncer. Escriu les preguntes, que després pots preguntar a l’equip d’atenció mèdica.

No vull parlar

Hi ha dies en què només et ve de gust xerrar de coses normals. Explica al teu cercle que parlaràs de la malaltia quan estiguis preparat. Et coneixen i saben quan amagues les preocupacions. Si et parlen de les seves, és una oportunitat per parlar-ne obertament, perquè compartint reflexions i temors els permets escoltar-te i acompanyar-te.

Parlar del càncer: el teu suport

Algunes de les converses són molt difícils. A vegades, parlar sobre el teu càncer amb l’entorn pròxim és massa dolorós i és més fàcil fer-ho amb alguna persona aliena, que pot oferir ajuda i consells, com un dels nostres especialistes en suport oncològic a Kālida o a través del nostre fòrum online, on coneixeràs altres persones que viuen una experiència similar.

Suport a familiars i amics

Si ets familiar o amic d’algú amb càncer, potser també tens ansietat i estàs preocupat. Si et costa parlar amb el pacient o no estàs segur de què vols dir, recorda que som aquí per a acompanyar-te. Pots passar per Kālida i comentar tot el que t’inquieti amb les professionals de suport oncològic del nostre equip, que comprenen les teves inquietuds.

Quan buscar més ajuda

Els sentiments que experimentes amb el càncer poden ser intensos i variats. A vegades, sembla irreal, com si realment no estigués succeint. És possible que tardis a estar preparat per parlar. Algunes persones descobreixen que se centren en qüestions pràctiques i deixen a un costat els seus sentiments mentre afronten la situació immediata. No hi ha una forma correcta o incorrecta de reaccionar.

No obstant això, si et retreus, estàs de mal humor o tens ansietat durant diversos dies, informa els metges. Ells et poden ajudar i derivar-te per rebre assessorament i un altre tipus de suport mèdic.

Kālida està aquí amb tu 

Si desitges obtenir més ajuda, suport i informació sobre com parlar del càncer amb els amics abans, durant o després del tractament, de manera gratuïta, som aquí per a acompanyar-te.

Apropa’t a Kālida , no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic — infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.

CONTACTA AMB NOSALTRES

Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.

Apropa’t a Kālida Sant Pau

Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a 

Connecta amb Kālida Online

ARTICLES RELACIONATS

VEUS KĀLIDA

Pilar, 66 anys. Cuidadora.

“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.