Suportar el dol: Com seguir endavant quan mor una persona estimada?

El terme ‘aflicció’ es refereix al dolor intens i la resposta emocional a causa de la pèrdua d’algú o quelcom profundament significatiu a la seva vida, i pot ser la conseqüència de la ruptura d’una relació, un canvi important a la teva vida o, més comunament , la mort d’algú a qui volies i pel qual et preocupaves. Involucra tots els nostres sentits i ens pot afectar socialment, mentalment, físicament i emocionalment. ‘Dol’ se sol referir al període durant el qual una persona s’afligeix, o un estat de tristesa intensa.

No hi ha dues persones que visquin el dol de la mateixa manera: la relació única que has tingut amb la persona que has perdut recentment només la coneixíeu i la sentíeu vosaltres dos. Fins i tot els germans, els pares i els nens dins de la família poden experimentar un dol diferent. El patró de dol que experimentis estarà compost per diferents factors: la teva relació amb la persona, qualsevol pèrdua prèvia que hagis experimentat, la teva personalitat i antecedents. Realment no hi ha una forma correcta o incorrecta de suportar el dol.

El període immediatament posterior a la mort de la persona pot ser molt aclaparador, també tenint en compte el període esgotador que probablement va conduir aquesta persona a la mort. Al càncer, encara que algunes persones tenen una malaltia breu o moren sobtadament, moltes tenen diverses setmanes o mesos de deteriorament de la salut, i és possible que hagis estat molt involucrat en la cura física o en el suport durant aquestes últimes setmanes.

De vegades, enmig de la immensa tristesa o entumiment, fins i tot pot haver-hi un alleujament inicial que ara el teu ésser estimat ja no està angoixat, debilitat i malalt.

Dol – sentiments i reaccions físiques

Hi ha molts aspectes físics i emocionals al dol. (Font: “Understanding grief”, Dana-Farbar Cancer Institute):

Reaccions físiques

 • Plor o sanglot
 • Dificultat per dormir
 • Nàusees
 • Pèrdua de gana
 • Inquietud
 • Pànic
 • Por
 • Entumiment
 • Mal de cap
 • Tensió muscular
 • Palpitacions del cor
 • Malestar estomacal

Reaccions emocionals

 • Enuig
 • Confusió
 • Incredulitat
 • Buit
 • Culpa
 • Tristesa intensa
 • Lament
 • Alleugeriment
 • Preocupació
 • Anhel

És possible que descobreixis que t’estàs mantenint molt ocupat per evitar pensar i processar la pèrdua, i sovint hi ha una sensació d’esgotament. L’actitud de “pilot automàtic” pot continuar durant algunes setmanes/mesos i, de vegades, les persones es preocupen per no estar afligides “adequadament”, ja que no estan plorant o sentint-se consumides per la seva pèrdua.

Per altres, fins i tot en aquests primers dies, el dol se sent colossal i immanejable: intentar recordar que han de menjar, dormir i tenir cura del seu propi benestar pot semblar poc important. També pot estar preocupat per aquells del seu voltant que també estan vivint el procés de dol, i això pot suposar un estrès addicional.

Durant els primers dies, és possible que sentis la presència del teu ésser estimat; a molts els preocupa que es tornin bojos en aquest moment. Pot ser una olor, una ullada fugaç o un somni que sembla molt real. Això pot passar a mesura que el nostre cervell processa la realitat; el cervell triga un temps a assimilar la pèrdua física.

Consells per a les primeres setmanes de dol

No hi ha una forma ràpida o fàcil de superar el dol, però potser els consells següents t’ajudin en els dies difícils:

 1. Recorda menjar i beure, dutxar-te i intentar dormir una mica si pots.
 2. Tingues en compte que és possible que no t’estiguis concentrant molt bé, així que presta especial atenció al conduir, vigila la teva salut i seguretat, i tracta de no recórrer a estratègies d’afrontament que involucren drogues, alcohol, etc.
 3. No ignoris les teves necessitats de salut. Moltes persones en dol són més susceptibles a les infeccions i malalties relacionades amb l’estrès.
 4. Sortir a l’aire lliure i fer exercici pot ajudar-te a desconnectar ia reduir la sensació d’aïllament.
 5. Tingues en compte que les teves emocions poden estar a flor de pell i que pots sentir-te més sensible a les reaccions de les persones. No t’avergonyeixis si plores.
 6. Tenir cura d’una persona, una mascota i fins i tot del jardí, et pot ajudar a donar-te una sensació de propòsit i satisfacció.
 7. Pots sentir que la teva ment és un caos en aquest moment, però trobar una mica de tranquil·litat pot ajudar, potser encenent una espelma, escoltant música, llegint, practicant mindfulness o prendre un bany relaxant.
 8. Aprendre a dir ‘sí’ a algunes coses (viatges, un menjar, etc.) pot ajudar, fins i tot si el teu cor no hi és. Tot i això, aprendre a dir ‘no’ també és important: no sempre tindràs l’energia per fer-ho tot.
 9. Els grups de suport poden ser útils. Informa’t al teu centre de salut o centre cívic.
 10. Si treballes i necessites temps fora, s’amable amb tu mateix i parla amb els teus caps. Fins i tot més endavant durant el procés de dol, hi pot haver dies en què el dolor torni a sorgir i és possible que necessitis una mica de permís per descansar i recuperar-te.
 11. Escriure un diari o de qualsevol altra manera pot ser una manera de plasmar les emocions, els records i els sentiments en una pàgina, alliberant-te d’estrès, dolor i enyorança.

Acompanyament davant el dol a Kālida

En aquesta pàgina trobareu informació sobre com Kālida us pot acompanyar en el procés de dol, així com consells a nivell pràctic i social. Passa’t per Kālida quan vulguis sense necessitat de demanar cita. El nostre equip de suport oncològic —infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per escoltar les vostres inquietuds i oferir-vos l’ajuda que necessiteu.

També oferim Sessions d’artteràpia per a persones en dol, l’objectiu de les quals és explorar i treballar les emocions que provoca el dol, utilitzant diferents disciplines artístiques.

Article desenvolupat amb la col·laboració de Maggie’s.

 

RELACIONATS