Nutrició i càncer

Arran d’un diagnòstic de càncer sovint et planteges si un canvi d’hàbits et pot ajudar durant el procés oncològic. Encara que consideris que t’alimentes de forma saludable, és el moment d’analitzar com ho fas i què pots millorar nutricionalment.

Les persones amb càncer segueixen una gran varietat de dietes, hi ha molt escrit sobre el càncer i la nutrició, i és possible que t’aclaparis amb tants consells dietètics diferents, confusos i a vegades contradictoris.

Alguns càncers i els seus tractaments poden causar problemes quan menges i/o beus, quan el que vols precisament és alimentar-te bé. Pots estar preocupat per si perds o augmentes de pes, o perquè no tens gana en aquest moment. Fins i tot pots seguir una dieta mèdica personalitzada.

Volem ajudar-te a trobar informació sobre què significa menjar bé i com cuidar-se nutricionalment durant i després del tractament. A Kālida no només oferim suport nutricional, també assessorem i ajudem a desmitificar la gran quantitat d’informació disponible.

¿Què significa menjar bé?

Si et diagnostiquen càncer o a algú que estimes, menjar de manera saludable ajuda a mantenir el benestar físic general. Parlem de petits passos bàsics, no cal pressionar-se, que tenen un efecte molt positiu per a:

  • Mantenir els nivells d’energia i la força
  • Obtenir els nutrients vitals per ajudar a reparar el teu cos
  • Controlar alguns dels efectes secundaris
  • Prevenir infeccions i augmentar la teva immunitat
  • Sentir-te millor i millorar el teu benestar

Recorda els cinc grups d’aliments bàsics: verdures i fruites, proteïnes, cereals integrals, llet i làctics, i greixos i olis. Menjar una gran varietat d’aliments, especialment verdures, ens ajuda a obtenir els nutrients diaris que necessitem. És recomanable reduir sucre, sal i alcohol, però pots donar-te un petit caprici de tant en tant.

Tenir càncer pot canviar les necessitats nutricionals. Alguns medicaments com la teràpia hormonal i els esteroides et poden engreixar o també pots guanyar pes quan passes per períodes d’inactivitat forçats pel tractament i tens capricis d’aliments que et reconforten. Encara que siguin benintencionats, moltes vegades poden ser contraproduents.

Per a altres persones el problema és la pèrdua de pes. El cos consumeix calories quan no tens ni esma per menjar pels efectes secundaris de la teràpia, que afecten la gana. Alguns pacients es veuen forçats a consumir calories quan no ve de gust.

Altres problemes associats al procés oncològic poden ser canvis en el gust, nàusees, estrès, ansietat o problemes intestinals. Moltes de les dietes saludables són altes en fibra, quan a algunes persones se’ls recomana una dieta baixa en residus.

Si convius amb càncer avançat, menjar pot ser difícil física i emocionalment. La gana pot disminuir i la pèrdua de pes pot ser un recordatori de l’efecte que el càncer està tenint en el cos.

Menjar bé. Què pots fer

Hi ha una quantitat aclaparadora d’informació nutricional sobre aquest tema, tantes dietes alternatives i restrictives, que potser reps missatges contradictoris. Aquí tens alguns consells per alimentar-te nutritivament durant el procés oncològic:

  • Fes petits canvis en la dieta. És un bon començament i et serà més fàcil si s’implica tota la família, perquè una alimentació saludable és positiva per tots.
  • Basat en la dieta mediterrània. En una àmplia gamma de colors les fruites i verdures aporten avantatges específics, mentre que els fregits i processats són de poc valor nutritiu.
  • Omple el congelador i el rebost amb aliments saludables i nutritius abans de començar el tractament.
  • No compris aliments processats, tenen un valor nutritiu deficient i suposen una temptació.
  • Pregunta a l’hospital la informació que et poden proporcionar sobre alimentació saludable pel teu procés oncològic. En alguns tractaments que afecten el sistema immune podries necessitar precaucions addicionals amb certs aliments, inclosa la preparació i cocció.
  • Sol·licita una opinió experta a través de l’equip hospitalari, el metge de capçalera i/o l’infermera especialitzada. Molts dels problemes que tens segur que han passat abans, i ells et poden recomanar un dietista per comentar els teus problemes concrets.
  • No et posis sota pressió per menjar si has perdut la gana quan reps el diagnòstic. Relaxa’t i beu molts líquids. Si es tracta d’un problema que persisteix durant diversos dies, busca assessorament expert d’un diestista-nutricionista especialitzat en processos oncològics.
  • Una dieta saludable i completa t’ha de proporcionar tots els nutrients que necessites. Si vols prendre suplements vitamínics addicionals, consulta al teu equip mèdic, ja que alguns poden interferir en el tractament.

A Kālida, no només et proporcionem assessorament i suport nutricional, t’ajudem a desxifrar consells nutricionals complexos, t’oferim tallers per ‘menjar bé’ organitzats per dietistes-nutricionistes i posem al teu abast receptes saludables i llibres sobre alimentació i càncer.

Quan buscar més ajuda

Si perds pes molt ràpidament, tens molt poca gana o dificultat per menjar, informa els metges. Et poden derivar a un dietista-nutricionista, prescriure’t aliments addicionals en forma líquida o medicaments per estimular la gana. També poden esbrinar què és el que provoca aquests símptomes.

Si alguna cosa relacionada amb la teva dieta o beguda afecta el teu estat d’ànim i augmenta els símptomes d’ansietat i depressió, no dubtis en dir-ho al teu equip mèdic. Les dificultats per menjar bé poden tenir un impacte emocional i, a vegades, pot convertir-se en un focus de tensió i preocupació.

I ara, què?

En aquest moment potser ja t’has adonat que aquest és un tema de gran importància i no saber per on començar pot semblar desconcertant.

Dona un cop d’ull a la nostre web i els enllaços disponibles per obtenir més informació sobre com menjar bé abans, durant i després del tractament contra el càncer.

Parla amb altres persones sobre els dubtes que puguis tenir. Escoltar que allò que sents és normal t’ajudarà a sentir-te menys sol.

Kālida està aquí amb tu

Per obtenir més ajuda, suport i informació sobre els problemes relacionats amb el càncer abans, durant i després del tractament, estem aquí per acompanyar-te de forma gr atuita.

Apropa’t a Kālida quan vulguis sense necessitat de demanar cita. El nostre equip de suport oncològic – infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues – són aquí per escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.

També pots unir-te a Kālida online per accedir als nostres serveis, activitats, consultar el nostre bloc i descarregar recursos.

CONTACTA AMB NOSALTRES

Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.

Apropa’t a Kālida Sant Pau

Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a 

Connecta amb Kālida Online

ARTICLES RELACIONATS

VEUS KĀLIDA

Pilar, 66 anys. Cuidadora.

“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.