Com tenir una bona comunicació amb els professionals sanitaris

Durant el càncer i el seu tractament, tindràs moltes converses amb els equips professionals que t’atenen. En aquest article, trobaràs recomanacions perquè puguis participar activament en les converses amb els professionals de la salut.

Mantenir una bona comunicació amb els membres de l’equip sanitari és molt important per rebre una bona atenció. Tanmateix, el temps amb metges, infermeres i altres professionals de la salut sovint és limitat.

Moltes persones amb càncer troben que reben molta informació durant moment del diagnòstic. En un moment estressant, pot ser difícil recordar-ho tot.

Els professionals sanitaris poden utilitzar paraules o terminologia amb la que no hi estiguis familiaritzat, especialment pel que fa a la cura del càncer. Et pot semblar que hi ha un vocabulari completament nou per aprendre.

Consells útils

Els següents consells us ajudaran a treure més profit del teu temps amb el metge de capçalera, el teu oncòleg, infermers i d’altres professionals de l’hospital.

Abans de la teva cita

  • Consulta l’hora, la data i el lloc de la cita i els noms dels professionals sanitaris als quals has de veure.
  • Informa l’hospital si tens alguna discapacitat que et pugui causar problemes d’accés o que et faci falta més temps.
  • Planifica les teves preguntes abans de la cita: escriure-les et pot ajudar.
  • Demana a un familiar o amic que t’ acompanyi per recordar què has de preguntar.
  • Porta un bloc de notes amb tu per prendre notes (o pots demanar a la persona que t’acompanyi que ho faci per tu).

Durant la cita

  • L’equip sanitari normalment es presenta i explica el seu paper en la teva atenció.
  • Coneixeràs molts professionals sanitaris diferents al llarg del teu tractament. Pot ser que et sigui útil anotar els seus noms, títols i dades de contacte, en cas que tinguis preguntes més endavant.
  • Sigues obert i honest: fes servir les teves pròpies paraules per explicar què et passa.
  • Fes-los saber si dones permís perquè la informació es comparteixi amb altres membres de la teva família.
  • No tinguis por de demanar al professional sanitari que repeteixi les coses o que les expliqui de manera més senzilla.

Després de la cita

  • De vegades tot sembla clar a la cita, però quan arribes a casa et pot semblar confús o pots pensar en altres informacions o preguntes.
  • Si tens alguna pregunta que vols respondre abans de la teva propera cita a l’hospital, el teu metge de capçalera, metge de l’hospital o infermera especialitzada et poden ajudar.
  • També pots apropar-te al Centre Kālida per parlar-ne amb el nostre equip professional. Les nostres infermeres Especialistes en Suport Oncològic t’atendran, sense cita prèvia, i resoldran tots els dubtes que puguis tenir.

Confidencialitat

Per llei, l’equip mèdic ha de mantenir la confidencialitat dels teus registres. Normalment no es donarà informació a la teva família o cuidadors sense el teu consentiment.

És possible que estiguis cuidant algú amb càncer. Tingues en compte que els professionals sanitaris no poden donar informació sobre aquesta persona sense obtenir el seu permís. Normalment se li pregunta a la persona amb càncer si dona l’aprovació per compartir informació amb tu.

Com et pot ajudar Kālida?

Descobreix en aquesta pàgina tots els serveis que t’oferim gratuïtament des de Kālida Sant Pau: des de l’atenció individualitzada fins a activitats, tallers, cursos o grups de suport que t’ajudaran a conviure millor amb el càncer. I si t’acaben de diagnosticar, et pot interessar especialment el taller “Per on Començar?”

Article desenvolupat amb la col·laboració de Maggie’s.

RELACIONATS