L’epidèmia obliga a replantejar els recursos de suport psicosocial per a les persones que conviuen amb el càncer.

  • La Fundació Kālida ofereix gratuïtament acompanyament emocional, pràctic i social. Durant el 2019 va atendre unes 6.100 visites al seu primer Centre Kālida  al costat de l’Hospital de Sant Pau; un espai d’unió i comunitat, ara virtual.
  • Amb el tancament del Centre per evitar riscos entres les persones amb càncer, ara dóna suport per telèfon i en línia.

 Barcelona, abril 2020.- Les persones amb càncer són un grup especialment vulnerable per ser població d’alt risc davant el possible contagi del coronavirus. Entitats com la Fundació Kālida, han hagut d’adaptar ràpidament el seu programa assistencial per a continuar oferint atenció personalitzada als afectats per processos oncològics, que ara la necessiten més que mai.

Kālida va inaugurar el seu primer centre fa gairebé un any, situat al costat de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, inspirant-se en el model de l’ONG escocesa Maggie’s’, a la xarxa internacional del qual de centres pertany, i que ha estat reconeguda pel departament de Salut del Regne Unit com ‘best practice’. Actualment, aquesta xarxa disposa de 30 centres construïts al costat d’hospitals públics de referència en tractaments oncològics del Regne Unit, Tòquio, Hong Kong i Barcelona. Tots ells, centres tancats a causa de la crisi sanitària i entre els quals es comparteixen experiències i aprenentatges per a contribuir a millorar el benestar i la qualitat de vida en aquesta nova situació.

Kālida posa a la disposició de les persones afectades, els seus familiars o cuidadors, un programa assistencial que se centra en la necessitat d’acompanyar-les de forma integral, és a dir, incidint en dimensions com l’emocional, la corporal o la social, claus per al seu benestar i qualitat de vida durant la vivència del càncer. Psicooncòlogues, infermeres especialitzades en suport oncològic i treballadores socials formen part del personal que treballa a Kālida, secundades sempre per persones voluntàries per a la gestió diària. Participen també nutricionistes, art-terapeutes, professors de ioga, experts en medicina del somni, entre altres perfils… Junts, i de manera multidisciplinària i interdisciplinària, aborden molts dels aspectes que complementen els tractaments mèdics d’aquest col·lectiu.

Adaptats al nou escenari

A causa de l’actual pandèmia, Kālida s’ha vist obligada a suspendre temporalment l’acompanyament que oferia en el seu primer Centre, reenfocant el seu el model d’atenció per a poder continuar sent útils i rellevants per a les persones amb càncer, especialment ara.

Els canvis, segons explica el director del centre, Joan Reventós, han estat possibles gràcies a que l’entitat ja tenia habilitades moltes de les eines de teletreball necessàries. “La reestructuració ha estat total en la manera de treballar encara que, finalment, estem treballant per a fer exactament el mateix que fèiem abans de tancar” afirma Joan Reventós. S’ha posat a la disposició de pacients, familiars i cuidadors a tot l’equip de professionals de la fundació per a atendre les necessitats anteriors a l’estat d’alarma decretat, com les que han anat apareixent durant aquests dies de confinament.

Per tant, tot i que el centre està tancat, l’equip assistencial ha continuat treballant des de casa, contactant de manera proactiva amb totes les persones que en un moment o un altre han visitat el centre Kālida Sant Pau i els ha prestat el mateix suport que habitualment els brinda de manera presencial.

Més que mai, una necessitat

Durant aquestes últimes tres setmanes Kālida ha estat en contacte amb més de 675 persones, 60% pacients i 40% familiars o cuidadors. Ha pogut oferir 95 sessions de teràpia emocional individual, conduïdes per psicooncòlogues titulades, i d’acompanyament social, facilitades per la treballadora social.

També ha organitzat diferents sessions grupals de relaxació (4), teràpia grupal (2) i nutrició (1) mitjançant videotrucades a les quals han participat prop de 100 persones. Unes sessions que donen satisfaccions com la que expressa Maite*, persona amb càncer que ha continuat confiant en la fundació a pesar (i sobretot) per la situació actual:

“…I avui per a la relaxació, m’he posat arracades… ha estat un acte simbòlic; des que va començar aquesta situació no me les havia posat. Sabia que m’anava a trobar amb vosaltres… Gràcies, gràcies, gràcies”

Maite. Nom fictici per a preservar la seva intimitat, participa en les sessions de relaxació en línia de Kālida durant el confinament.

A més de les activitats individuals i grupals ja en marxa, Kālida està desplegant noves iniciatives grupals en línia, tant per a pacients com cuidadors; sessions i cursos d’art-teràpia, de ioga oncològic, tallers de gestió de l’ansietat i de l’estrès així com una clínica social per a assessorar sobre qüestions relacionades amb reorganització familiar, la laboral o aspectes financeres i socioeconòmiques. Totes aquestes activitats es desplegaran progressivament mentre l’activitat presencial no sigui possible reiniciar-la.

Conviure amb el càncer en plena pandèmia: un repte molt difícil

El diagnòstic de càncer pot tenir un efecte devastador sobre la persona, la seva família i l’entorn pròxim. En les circumstàncies actuals, l’alt risc de contagi i l’aïllament social estan incrementant la por, l’angoixa i el malestar emocional de les persones immerses en processos oncològics. A aquestes preocupacions, se’ls afegeix la incertesa sobre els seus tractaments, perquè en alguns casos estan temporalment suspesos, s’han retardat o les proves de diagnòstic s’han posat en espera.

Un altre dels desafiaments que comença a albirar-se és l’impacte a llarg termini sobre aquelles persones amb càncer que no han pogut estar amb els seus sers estimats en morir durant la pandèmia. Per tant, el treball de suport emocional i de gestió del dol entre familiars i cuidadors serà una necessitat creixent i rellevant.

Kālida: entre la necessitat i la sostenibilitat.

Per a la Fundació el focus d’atenció durant aquesta etapa és continuar sent útil a les persones que són l’objecte de la seva missió i acompanyar-les amb el càncer fins i tot en aquesta nova situació. Però, per a estar al seu costat, necessita el suport econòmic de persones, empreses i institucions i així mantenir i ampliar la seva capacitat assistencial quan és més necessari. Tot això ha d’aconseguir-se en un entorn social i econòmic en el qual es preveu un gran impacte financer sobre la recaptació de fons privats i públics tant per a aquest any 2020 com per al següent exercici. En aquest sentit, s’han activat 2 campanyes de recaptació diferents:

  • Captació de donatius per a assumir els costos addicionals a la posada en marxa del servei telefònic i en línia (gràcies a la col·laboració de l’empresa StockCrowd):
  • Captació d’Amics de Kālida per a obtenir col·laboracions econòmiques regulars mitjançant la campanya Històries de Tothom:

https://staging.fundaciokalida.org/historiesdetothom

 

Sobre Kālida:

Fundació Kālida, constituïda a finals del 2015 a Barcelona amb l’impuls de la Fundació Privada Nous Cims així com la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Kālida  promou un model d’assistència psicosocial per a pacients amb càncer centrat en la persona. El seu objectiu és crear centres, situats a pocs metres dels Serveis d’Oncologia dels hospitals públics de referència en tractaments del càncer, amb espais per acollir i acompanyar les persones que ho necessitin així com als seus familiars, amics o cuidadors. Kālida s’inspira en el model d’atenció psicosocial de l’ONG escocesa Maggie’s, formant part de la seva xarxa internacional de centres. El primer centre a inaugurar-se fou Kālida Sant Pau, que obrí les seves portes al maig de 2018 dins el recinte històric de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona.

Descarrega la Nota de Premsa

Premsa y gestió d’entrevistes

Noemi Polls 
prensa@www.fundaciokalida.org
695263133

Maria Pía Rodriguez
mariapia.rodriguez@www.fundaciokalida.org
622 164 056

 

apoyo cancer en linea, apoyo oncológico online, apoyo psicosocial, cáncer, Hospital de Sant Pau, Kalida, Kalida Sant Pau, oncologia, soporte telefonico, suport oncológic en linea, suport oncologic en linia, suport oncologic online, suport psicosocial, suport telefonic

Artículos relacionados

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.