CÀNCER HEREDITARI O FAMILIAR

NOMÉS UN 5% DELS CÀNCERS SÓN D’ORIGEN HEREDITARI O FAMILIAR

Si algú de la teva família té càncer, et preguntes si el pots desenvolupar o transmetre als fills. Aquesta pàgina conté informació sobre el càncer hereditari i com Kālida et pot ajudar.

Per què el càncer es pot desenvolupar en les famílies?
Quan diferents membres d’una mateixa família tenen càncer podria ser per:

 • Coincidència o casualitat
 • Compartir un estil de vida o un entorn poc saludables, hàbits com fumar, prendre el sol sense mesura, exposar-se a productes químics, consumir alcohol, tenir sobrepès i l’envelliment
 • Tenir un gen defectuós heretat que fa que el càncer sigui més probable de ser desenvolupat

Risc de desenvolupar càncer hereditari
En algunes famílies pot haver antecedents familiars de càncer.

Quan els metges consideren l’existència d’un gen hereditari en una família, poden tenir en compte diferents factors:

 • Quants parents propers han tingut càncer
 • Quina edat tenien quan el van desenvolupar
 • Si ha hagut una combinació de càncers, com ara de pit i ovari o d’intestí i úter
 • Si hi ha hagut un càncer rar en la família
 • L’ ètnia: alguns grups familiars tenen un major risc d’heretar certs gens cancerígens
 • L’edat

Si tens un historial familiar amb molta casuística de càncer, o si s’ha trobat un gen de càncer hereditari en un altre parent proper consanguini, us poden remetre a fer proves genètiques. Si et preocupa el risc de desenvolupar càncer hereditari, parla-ho amb el teu metge de capçalera.

Proves genètiques
Les proves genètiques busquen gens hereditaris defectuosos que puguin desenvolupar certs tipus de càncer. Si el teu metge de capçalera t’ha prescrit fer aquest tipus de proves, t’atendrà un metge especialista en genètica que revisarà el teu historial familiar i avaluarà el risc. Els especialistes avaluaran els pros i contres de fer proves genètiques. També podrien recomanar fer una analítica de sang, tant a tu com a altres membres de la família.

Proves genètiques i emocions
Les proves genètiques poden causar diverses emocions, tant abans com després d’obtenir els resultats. Prendre la decisió de fer una prova pot resultar dur i generar diferents opinions entre els familiars. Si els resultats revelen que teniu un gen defectuós, potser necessitis temps per digerir la informació i tinguis dubtes sobre el que et pot passar en un futur. Si els teus resultats són negatius, pots sentir emocions mixtes: alleujament per a tu, però preocupació per els membres de la família amb resultats positius.

Si dones positiu
Si el resultat en la prova és positiu, significa que tens un risc més gran de desenvolupar la malaltia en un futur. Segons el tipus de gen defectuós, et poden recomanar:

 • Un examen regular – per evitar l’angoixa  i confirmar aviat el possible càncer.
 • Cirurgia o medicació – per prevenir el desenvolupament del càncer.
 • Informació sobre canvis d’estil de vida per reduir el risc.

Kālida està aquí amb tu
Per obtenir més ajuda, suport i informació sobre els problemes relacionats amb el càncer abans, durant i després del tractament, estem aquí per acompanyar-te. Apropa’t a Kālida quan vulguis sense necessitat de demanar cita. El nostre equip de suport oncològic – infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues – són aquí per escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis. També pots unir-te a Kālida online per accedir als nostres serveis, activitats, consultar el nostre bloc i descarregar recursos.

CONTACTA AMB NOSALTRES

Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.

Apropa’t a Kālida Sant Pau

Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a 

Connecta amb Kālida Online

ARTICLES RELACIONATS

VEUS KĀLIDA

Pilar, 66 anys. Cuidadora.

“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.