Enquesta per la millora de la qualitat de vida de les persones amb càncer de mama mestastàsic
El tractament altera la vida diària de les persones amb càncer. Els canvis associats a la malaltia, a vegades temporals i altres permanents, també generen incertesa.
En aquesta pàgina obtindràs més informació per conviure amb el tractament i descobriràs com Kālida t’ajuda a gestionar les emocions i els problemes pràctics del procés oncològic.
Impacte en la vida diària
La vida continua encara que la teva s’hagi vist alterada pel tractament. Sovint, fer les coses més quotidianes, viure el dia a dia, ara és aclaparador. Les rutines canvien, cal una organització extra per les cites mèdiques, altres assumptes a atendre i nova informació per assimilar.
Segurament estàs desitjant arribar al final de la teràpia, però sents que l’experiència t’està canviant i et preguntes com ho afrontaràs.
Tractar els efectes secundaris
Els efectes secundaris durant i després del tractament afecten la teva capacitat per afrontar la vida quotidiana, emocional i físicament.
Els efectes variaran en funció del tipus de teràpia rebuda i poden modificar la teva aparença, com funciona el cos i com et sents.
Probablement et serà més difícil gestionar unes etapes del tractament que unes altres. Aquestes recomanacions et poden ajudar:
- Pregunta a l’equip mèdic quins pots esperar.
- Cerca informació per gestionar els símptomes.
- Informa sobre els que pateixis perquè els metges puguin ajudar-te quan ho necessitis.
- Parla amb altres persones en una situació similar a Kālida o a través de la nostra comunitat online.
Organització de la llar
Portar la casa o tenir cura de la família quan no et trobes bé és una responsabilitat afegida. Probablement uns dies et sentis més capaç que altres. No obstant això, hi ha coses que pots fer per afrontar millor la situació i que, de pas, et permetin concentrar-te en tu mateix:
- Organitza’t: planifica amb anticipació els menjars, les compres o l’atenció dels fills.
- Accepta ajuda: moltes persones l’ofereixen, però no saben què fer. Si delegues algunes tasques, se senten útils i et faciliten les coses.
- Si vius sol a casa, informa el metge de capçalera i a l’hospital. Probablement hi ha ajuda comunitària disponible quan la necessitis.
Feina i diners
Si durant un temps no pots treballar i et preocupen els diners i com subsistir amb un ingrés reduït.
- Informa’t sobre treball i càncer
- Comunica la malaltia a la feina
- Entén els beneficis disponibles segons la teva situació
- Parla amb la Treballadora Social de Kālida
Millora el teu benestar
El càncer afecta l’estat físic, d’ànim i els nivells d’energia. Si et concentres en mantenir un bon estat de salut general, controlaràs millor la situació i reduiràs l’impacte dels efectes secundaris. Les àrees en les quals t’anirà bé concentrar-te són:
- Exercici
- Menjar bé
- Control de les emocions
- Teràpies creatives com l’art i l’escriptura
- Horticultura terapèutica
A Kālida organitzem cursos i tallers per a conviure amb el càncer. Els nostres especialistes en suport oncològic t’ajudaran a trobar el més adequat per a tu. Consulta la programació de Kālida.
Durant el tractament sembla que visquis en la ‘bombolla del càncer’, perquè la vida continua al teu voltant mentre estàs aïllat i desconnectat de tot.
A vegades, desitjaràs estar sol i és positiu, però també és important aconseguir l’equilibri entre la solitud i la socialització. Si comparteixes part del temps amb altres persones, si mantens les teves aficions, deixes de pensar en els que està succeint i calmes la sensació d’aïllament.
Parlar amb altres persones en situacions similars també és útil. Vine a Kālida a prendre una tassa de te, al voltant de la taula de la cuina, o participa en les nostres activitats i tallers.
Aprendre a gestionar les emocions
A mesura que avanci el tractament els teus sentiments canviaran. És normal tenir dies bons i dolents, però hi ha maneres de gestionar les emocions per a afrontar el procés oncològic.
Probablement estàs preocupat, trist, enfadat, plorós o insensible. També és habitual que situacions que habitualment afrontaries amb normalitat ara t’afectin emocionalment. Alguns pacients també se senten deprimits.
Els sentiments que experimentes són una resposta natural al que està passant. Sigues amable amb tu mateix i busca ajuda dels altres si la situació t’aclapara.
Si no pots controlar les emocions o estàs molt decaigut, angoixat o deprimit, informa el metge de capçalera i l’equip de l’hospital, perquè hi ha ajuda disponible.
També pots visitar Kālida i parlar amb un especialista en suport oncològic.
Com t’ajuda Kālida
A Kālida oferim suport pràctic, emocional i social a persones amb càncer. També als seus familiars, amics o cuidadors. De manera gratuïta i sense necessitat de cita prèvia ni derivació mèdica.
Vine quan vulguis. I queda’t l’estona que desitgis. Abans, durant i després del tracta-ment. Els nostres equips professionals estan capacitats per donar-te l’ajuda que ne-cessites:
- Els especialistes en suport oncològic escolten les teves preocu-pacions sobre els efectes secundaris i poden guiar-te cap al su-port més adequat.
- Amb els cursos d’introducció comprens què implica el tracta-ment.
- Els assessors en serveis i prestacions —treballadors socials— analitzen les teves preocupacions econòmiques i t’ajuden a re-clamar allò a què tens dret.
- Els psicooncòlegs et donen suport en la gestió de les emocions difícils.
- Les sessions de relaxació i control de l’estrès alleugen l’angoixa.
- Els nutricionistes planifiquen sessions d’alimentació saludable.
- En les sessions d’exercici pots practicar ioga o marxa nòrdica.
T’esperem en espais càlids, diàfans i acollidors, dissenyats per a cuidar, on també pots conèixer altres persones que viuen experiències similars a la teva mentre prens un cafè o una tassa de te al voltant de la taula de la cuina.
CONTACTA AMB NOSALTRES
Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.
Apropa’t a Kālida Sant Pau
Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a hola@fundaciokalida.org
Connecta amb Kālida Online
ARTICLES RELACIONATS
Com afecta el càncer al nostre son?
Grups de suport: Beneficis i tipologia
2a edició dels Jocs Florals de Kālida
Com tenir una bona comunicació amb els professionals sanitaris
VEUS KĀLIDA
Pilar, 66 anys. Cuidadora.
“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.