Hormones, fertilitat i intimitat

Efectes a nivell hormonal i en la fertilitat

El càncer i els seus tractaments poden afectar tan a nivell hormonal com en la fertilitat, és a dir  la capacitat per tenir fills. Moltes vegades és temporal, en altres ocasions és permanent.

En aquesta secció, trobaràs informació sobre els efectes secundaris que el càncer pot tenir en la menopausa, els fogots, l’embaràs i la fertilitat tan femenina com masculina.

Els continguts d’aquesta secció estan pensats per a transmetre’t de forma senzilla i comprensible els efectes secundaris a nivell hormonal i en la fertilitat que s’associen amb el càncer i el seu tractament. De tota manera, recorda que la informació més precisa i acurada sempre la tindrà l’equip de professionals sanitaris que t’atén a tu o a la persona del teu entorn que estigui afectada per la malaltia.

Els símptomes de la menopausa solen disminuir un parell d’anys després, quan el cos s’acostuma a la disminució de l’hormona estrogen. La teràpia de reemplaçament hormonal alleuja els signes, però no és recomanable per a alguns càncers, com el de mama.

En aquesta pàgina obtindràs més informació sobre la menopausa i el càncer. Ens centrarem en les formes de controlar els símptomes, incloent-hi com Kālida et pot ajudar.

Explicació de la menopausa i el càncer

Si estàs en procés oncològic i tens la menstruació, és possible que l’alteració de les  hormones et provoqui una menopausa precoç. En alguns casos només serà temporal, però en altres serà permanent. Depèn del tipus de tractament que rebis i de si ets a prop de la menopausa natural.

Aquest procés natural de la dona al voltant dels 50 anys és causat pel canvi en les hormones quan envelleix. Sovint és una fita important, ja que la menstruació s’atura gradualment i l’embaràs ja no és possible.

Els símptomes inclouen fogots i suors, fatiga, sequedat vaginal, falta de concentració, canvis d’humor i mal humor. Pot canviar la textura del cabell o de la pell i algunes dones tenen mal de cap i dolor en les articulacions. També afecta la vida sexual i la libido, convertint-se en un trastorn addicional en un moment vulnerable.

Els símptomes s’experimenten amb més intensitat quan la menopausa és causada pel tractament, ja que el subministrament d’hormones s’atura sobtadament. Succeeix amb alguns tipus de quimioteràpia, cirurgia, radioteràpia i teràpia hormonal en dones amb càncer ginecològic i de mama, però no exclusivament. Fins i tot si ja has passat per la menopausa, podries experimentar-los, especialment amb alguns dels tractaments hormonals per al càncer de mama.

A algunes dones els preocupa l’impacte en la fertilitat. És important plantejar les teves inquietuds a l’equip mèdic des del principi, abans que comenci el tractament, per a discutir les mesures que la preserven, si són factibles. L’impacte emocional de la pèrdua de la fertilitat és molt difícil i, probablement necessitaràs suport addicional.

Control de la menopausa i el càncer

La menopausa precoç durant un procés oncològic es tracta. De fet, hi ha una varietat d’estratègies per alleujar els símptomes i afrontar les caigudes hormonals i emocionals que provoca la menopausa:

  • Informa’t amb l’equip mèdic sobre el tractament que estàs rebent,  si provoca una menopausa precoç, si és temporal o permanent i l’impacte en la fertilitat.
  • Si estàs en teràpia i notes que els símptomes de la menopausa són greus, parla amb el metge i / o la infermera especialitzada. Hi ha diverses formes de controlar-los, però necessiten saber com t’afecten.
  • Els metges poden prescriure’t medicaments que redueixin alguns dels símptomes o pots fer exercici suau, sessions de relaxació i de control de l’estrès, massatges i acupuntura, que també són efectius.
  • Troba els factors desencadenants: els fogots, en particular, es produeixen en prendre begudes calentes o menjar picant, en portar roba ajustada i per l’estrès i l’ansietat. (Consulta a la nostra pàgina l’apartat ‘Fogots i càncer’, per obtenir més consells).
  • Un símptoma comú és la sequedat vaginal. No només és incòmoda, pot provocar infeccions de la bufeta i afectar la vida sexual, generant un estrès addicional. Parla amb el metge de capçalera o la infermera especialitzada sobre cremes i lubricants que alleugen els símptomes, fins i tot poden receptar-te supositoris vaginals o cremes amb una petita quantitat d’estrogen, perquè la dosi que absorbeix el cos és mínima.
  • Si t’engreixes, et desmoralitzes, perquè no controles la situació. Una dieta sana i equilibrada i un pla d’exercicis t’ajuden a recuperar-la una mica i millora també la teva salut en general.
  • Els canvis d’humor, la irritabilitat, l’ansietat o la depressió afecten les dones menopàusiques. Concentrar-se també acostuma a ser un problema. Aquests símptomes són temporals per a la majoria, però si t’angoixen, no els ignoris. Alguns poden ser un efecte del tractament oncològic, l’estrès, la fatiga… Si ho parles amb l’equip mèdic, familiars i amics o cerques suport a Kālida, t’ajudaran a resoldre-ho.
  • Si abans del diagnòstic de càncer estaves immersa en una teràpia de reemplaçament hormonal (TRH), és molt possible que s’interrompi, especialment si el càncer és sensible a les hormones (com el de mama o d’endometri, per exemple). La interrupció sobtada de la TRH sol provocar un augment dels símptomes de la menopausa. De fet, qualsevol tractament induït per la menopausa, especialment si tens entre 20 i 30 anys, pot provocar símptomes intensos. Pregunta-li al teu equip mèdic.
  • Encara és un tema de debat si les dones amb càncer de mama poden prendre trèvol vermell, cohosh negre, isoflavones i productes de soja, oli d’onagra o sàlvia. Abans de comprar qualsevol d’aquests suplements, consulta amb l’equip mèdic, ja que alguns interfereixen amb els tractaments contra el càncer.

Els tres consells clau per suportar la menopausa induïda pel tractament són: centrar-se en una alimentació saludable, fer exercici regularment i aprendre a relaxar-se per eliminar l’estrès.

Kālida t’ajuda en totes aquestes àrees. Vine al centre Kālida i pregunta pels nostres tallers de nutrició i alimentació saludable i descobreix la varietat d’activitats que oferim, que ajuden el cos i la ment, en un entorn segur per parlar del teu estat d’ànim.

Les persones experimenten fogots durant o després del procés oncològic. Tot i que és un símptoma associat amb les dones i la menopausa, alguns tractaments també els desencadenen en els homes.

Els fogots poden ser lleus o greus, ocasionals o diverses vegades al dia. La sensació és de xafogor, de calor intensa que irradia a través de la cara, el cap i la part superior del cos, provocant inclús la vermellor del coll i el rostre. Pots sentir-te feble, ansiós i suat. Algunes persones tenen palpitacions o s’angoixen, i afecta el seu estat d’ànim. De nit, les suors poden amarar els llençols i empitjora la qualitat del son.

En aquesta pàgina obtindràs més informació sobre els fogots i el càncer. Ens centrarem en les formes d’ajudar a controlar els símptomes, incloent-hi la forma en què Kālida et pot ajudar.

Explicació dels fogots i el càncer

Els fogots són difícils de descriure, però definitivament sabràs si els experimentes. Poden ser causats pel càncer en si mateix o ser un efecte secundari del tractament. Poden afectar tant a homes com a dones, encara que hi ha més consciència de les sufocacions en les dones, perquè també són un efecte secundari de la menopausa.

La principal causa de les sufocacions és la disminució dels nivells hormonals, que poden ser conseqüència del càncer o un efecte secundari del tractament, que afecta homes i dones, encara que hi hagi més consciència dels femenins, perquè també són un afecte secundari de la menopausa.

La principal causa dels fogots és la disminució dels nivells hormonals, efecte de tractaments com la quimioteràpia, els procediments quirúrgics que involucren als ovaris o els testicles i la teràpia hormonal, utilitzada en el càncer de mama i el de pròstata.

Control dels fogots i el càncer

Si tens fogots aguts (en intensitat i freqüència) o durant mesos, informa l’equip mèdic. D’altra banda, si proves els següents suggeriments probablement milloraran els símptomes, siguin temporals o continus:

  • Recorda que els fogots es redueixen amb el temps.
  • Determina què els provoca: cafeïna, alcohol, menjar picant, estar en una habitació calenta, estar estressat o fumar, per exemple. Si apuntes el temps / freqüència dels fogots, algunes setmanes després observarà el patró de desenvolupament i pots intentar resoldre-ho. Reduir o eliminar la cafeïna, l’alcohol i el tabaquisme sempre és beneficiós.
  • A Kālida tenim tallers i cursos dissenyats per aprendre estratègies  antiestrès. També pots participar en les nostres sessions de relaxació, ioga i tai-txi per millorar el teu benestar general.
  • Parla amb la família i amics: fes-los saber com et sents i com t’afecten els fogots. Explica que poden alterar el teu estat d’ànim i que de vegades la temperatura és un problema. El seu suport i comprensió són de gran ajuda.
  • Les mesures pràctiques ajuden amb els símptomes físics: dormir en una habitació fresca, fer servir roba ampla de cotó o un altre material no sintètic i mantenir la finestra oberta. Un ventilador de mà o elèctric per alleujar la intensitat de la calor. De vegades, prendre begudes fredes en lloc de calentes permet controlar la temperatura. Els edredons i coixins de seda són còmodes i absorbents si els fogots nocturns són un problema, tot i que optar per  diverses capes de roba al llit, que redueixes si tens calor, és una altra alternativa.
  • Consulta amb el metge si vols provar teràpies complementàries, per si algunes interfereixen amb els medicaments. Investigacions recents demostren que l’acupuntura és eficaç per alleujar els símptomes d’algunes persones, així com la teràpia cognitiu-conductual (TCC), la relaxació i la visualització.
  • Consulta també si els suplements nutricionals i basats en herbes són útils en el teu cas. Hi ha consells contradictoris sobre diversos suplements i aliments que contenen fitoestrògens (una forma vegetal similar en estructura al nostre estrogen). Si tens un càncer relacionat amb les hormones, per exemple el de mama, s’estan realitzant investigacions per determinar si la soja bloqueja l’eficàcia d’algunes teràpies hormonals. I si vols descobrir més coses sobre la dieta i la nutrició, pots provar els tallers ‘Menjar Sa” a Kālida.
  • Si estàs en teràpia hormonal i tens fogots freqüents i severs, digues-li al metge o infermera especialista. Sovint comencen al principi del tractament i després es calmen quan el cos s’adapta al canvi en els nivells hormonals. No obstant això, si els símptomes continuen, és possible que el metge provi una diferent o fins i tot una marca diferent del mateix tipus.
  • El metge pot receptar vitamina E, àcid fòlic i antidepressius. També hi ha la clonidina”, que normalment es fa servir per tractar la pressió arterial alta. Sol reduir la freqüència dels fogots, però no la gravetat, i s’ha demostrat que alguns medicaments contra l’epilèpsia també els minimitzen. No obstant això, la majoria dels fàrmacs tenen efectes secundaris addicionals, així que parla sempre amb el metge sobre els pros i els contres.

Estar embarassada és un moment emotiu i ple d’esdeveniments. Si et diagnostiquen càncer durant l’embaràs, és probable que tinguis moltes més inquietuds, que et sentis espantada i aïllada i et preguntis com afecta la malaltia i els tractaments a tu i també al fetus.

Explicació del càncer i l’embaràs

El càncer durant l’embaràs és poc comú. Només hi ha una o dues dones, per cada 1.000, a les quals se’ls diagnostica. Els més comuns són:

  • Pit
  • Cervical
  • Tiroide
  • Limfoma
  • Melanoma
  • Tumors trofoblàstics gestacionals (TTG)

El càncer poques vegades afecta el desenvolupament del fetus i existeixen diversos tractaments segurs que pot rebre durant l’embaràs. De vegades, el diagnòstic tarda una mica més, perquè les hormones causen sensibilitat, nous bonys, nàusees, cansament i tens els pits inflats.

Si tens símptomes que et preocupen, consulta amb el metge.

Càncer i embaràs

Si et diagnostiquen càncer durant l’embaràs, és un xoc enorme i comprensible. També és probable que familiars i amics es sentin angoixats per tu. Pot ser massa per a tots.

Si consultes el metge per algun símptoma, informa’l per si poguessis estar embarassada, ja que pot canviar les proves i tractaments per a qualsevol afecció. Les opcions de tractament poden variar en funció de:

  • Les setmanes d’embaràs.
  • El tipus de càncer
  • La velocitat de creixement
  • Si s’ha estès
L’equip d’especialistes

Amb qualsevol mena de càncer, un equip d’especialistes analitzarà el teu pla de tractament i atenció en reunions periòdiques. Si estàs embarassada, també inclourà un obstetre, especialitzat en l’embaràs i el part.

És important que el metge de capçalera, llevadora i visitador sanitari estiguin involucrats, ja que també et monitoren. Se’t seguirà de prop quan hagi nascut el nadó.

Proves

És possible que no puguis realitzar-te algunes proves pel risc per al nadó, especialment durant els primers tres mesos.

Els metges especialistes t’informaran sobre proves específiques i els seus riscos, i et guiaran a través de la planificació i discussió del tractament. La majoria de les proves es poden realitzar de forma segura, ja que el risc és petit.

Quins són els riscos per al nadó i per a mi?

Els teus primers pensaments probablement seran sobre el futur i l’impacte dels tractaments en tu i en el fetus.

Possiblement hauràs de prendre decisions difícils sobre quan començar el tractament, quins són segurs i la teva  salut i benestar.

En molts casos, els tractaments poden esperar fins al segon trimestre o més tard. Els investigadors han descobert que el càncer no sembla créixer més de pressa per l’embaràs.

Si decideixes retardar el tractament, se’t controlarà de prop i el començaràs quan  neixi el nadó.

De vegades s’avança el part perquè comenci el tractament. Ho pots discutir amb el metge. No obstant això, quan el càncer és de creixement ràpid, és possible que recomani no portar a terme l’embaràs, perquè alguns tractaments afecten el desenvolupament del fetus durant el primer trimestre. En qualsevol cas, se’t donarà suport en tot moment per prendre la decisió, perquè es tracta d’una elecció molt personal.

Suport

És important per a tu i la teva família comptar amb suport durant l’embaràs i més enllà. Hi ha massa informació per assimilar en un moment en què et sents més vulnerable. A moltes persones els resulta útil parlar sobre els seus sentiments:

  • Parla amb familiars i amics, si pots. Potser estan molt preocupats, però també volen ajudar-te i fer costat, en l’àmbit pràctic i emocional.
  • L’equip d’atenció mèdica especialitzada comprendrà que pots tenir por, preocupacions i preguntes. Fes-li saber com et sents, especialment si estàs deprimida o tens dificultats per suportar la situació.
  • Si tens altres criatures en les quals pensar, parlar amb mestres, metge de capçalera, visitador de salut… també propicia l’ajuda. A Kālida oferim suport per a pares i famílies, de manera que sereu benvinguts quan ens visiteu si voleu parlar de les vostres preocupacions.
  • L’equip de l’hospital pot derivar-te a un psicòleg. També pots visitar Kālida per obtenir suport emocional i pràctic, inclòs l’assessorament sobre ajudes o serveis socials. Parlar amb altres persones sobre el càncer i l’embaràs ajuda a recuperar una sensació de control i a construir relacions de suport a mesura que avança el tractament.

Si ets una dona a punt de començar un tractament contra el càncer, és possible que et preocupi com afecta la teva fertilitat, ara i en el futur.

En aquesta pàgina obtindràs més informació sobre aquest tema i les maneres de  preservar la fertilitat.

Explicació de la fertilitat en les dones

En poques paraules, la fertilitat femenina significa poder quedar-se embarassada i tenir un fill. És un procés que només pot succeir de manera natural quan una dona allibera un òvul i és fecundat per esperma. Les dones generalment són fèrtils quan comença la menstruació, capacitat que disminueix gradualment a mesura que envelleixen. Una vegada han passat per la menopausa, els períodes s’aturen permanentment.

Aquest complex procés es pot veure obstaculitzat per molts factors, perquè necessita òrgans reproductors i un sistema de producció hormonal ben ajustat. Quan afegim càncer i tractaments, pot tenir un efecte temporal o permanent sobre la fertilitat.

El càncer i la fertilitat de la dona

Hi ha una varietat de tractaments contra el càncer que afecten la fertilitat de la dona. Els especialistes i l’equip d’atenció mèdica han d’explorar com et sents sobre aquests problemes abans de començar la teràpia per preservar la capacitat reproductora  sempre que sigui possible.

No dubtis en informar el metge si planifiques tenir un altre fill quan acabis el tractament. De vegades, si ja tens criatures no és important i per les adolescents i adultes joves pensar en una futura família potser és una idea llunyana, però és una consideració important a tenir en compte.

Preservar la fertilitat

La capacitat reproductora de la dona es protegeix congelant òvuls o embrions. Per conservar els òvuls, s’administren medicaments que estimulen els ovaris per produir més ous, que després es recol·lecten i congelen. De vegades, els òvuls es fertilitzen amb esperma i, aquells que produeixen embrions, es conserven. Potser has de pagar pel servei.

Les tècniques que impliquen congelar seccions de l’ovari són possibles, però encara no estan disponibles a tot arreu. Els especialistes valoren si són possibles, en cada cas concret. Aquests mètodes ajuden a tenir un nadó després de el càncer, però no sempre tenen èxit.

Si reps radioteràpia, de vegades és possible moure temporalment els ovaris fora de l’àrea de tractament mitjançant la transposició ovàrica, que es fa per via laparoscòpica (a través d’incisions en forma d’ull del pany a la part inferior de l’abdomen). L’especialista determina si adequat per a tu.

Els tractaments contra el càncer només aturen la menstruació temporalment. No obstant això, algunes dones no recuperen la fertilitat, especialment si s’acosten a la menopausa.

És aconsellable prendre precaucions anticonceptives durant el tractament, per si afectar els embrions en creixement durant les primeres etapes de l’embaràs. El metge valora quin mètode anticonceptiu és més adequat per cada cas concret.

Tractaments que poden afectar la fertilitat 

Les teràpies contra el càncer que poden afectar la capacitat reproductora femenina són:

  • Cirurgia: operacions que involucrin la pelvis o el sistema reproductiu (úter, coll uterí, vagina, ovaris o trompes de fal·lopi). Els especialistes preservaran la fertilitat sempre que sigui possible.
  • Quimioteràpia: pot afectar la fertilitat i la recuperació depèn de l’edat, el tipus i la concentració de dosi rebuda. Es recomana l’anticoncepció durant el tractament, fins i tot si la menstruació s’ha aturat temporalment.
  • Radioteràpia: la pelviana pot afectar l’úter, ovaris o trompes de fal·lopi. El risc d’infertilitat permanent augmenta segons la dosi rebuda i a mesura que s’envelleix. Quan s’utilitza per tractar àrees del cervell que afecten la glàndula pituïtària, pot modificar la producció d’hormones i la fertilitat.
  • Teràpies dirigides / immune / biològiques: no hi ha molta informació sobre l’efecte en la capacitat reproductora d’aquests tractaments relativament nous. No obstant això, s’ha descobert que algunes causen problemes. Els especialistes t’explicaran quins medicaments s’utilitzen i com afecten la fertilitat.
  • Els trasplantaments de medul·la òssia i cèl·lules mare acostumen a frenar l’alliberament d’òvuls per a la fertilització. És important parlar de la fertilitat abans de començar aquest tipus de tractament.
  • Teràpies hormonals: medicaments com el tamoxifèn i el zoladex, per exemple,  afecten la fertilitat. Es fan servir contra el càncer de mama i altres càncers hormonals. Qualsevol problema en la capacitat reproductora sol ser temporal.
Fertilitat després del tractament del càncer 

Després del procés oncològic pots pensar a tenir una família. A vegades costa prendre aquesta decisió, has passat per moltes coses i la ment i el cos triguen un temps a recuperar-se. També és probable que et preocupi el que  passa si el càncer torna.

L’especialista acostuma a recomanar que esperis un temps abans d’intentar quedar embarassada, perquè el cos es recuperi completament. Si necessites ajuda i suport addicionals, demana-li  que et derivi a una clínica de fertilitat.

A algunes dones els costa mantenir relacions sexuals després del tractament, per raons físiques (dolor i fatiga) o emocionals. Pots trobar més informació a la nostra secció sobre sexe, intimitat i càncer.

És possible que et preocupi l’embaràs si el càncer és genètic. Parla amb l’especialista perquè et derivi al genetista si els teus factors de risc són més alts del normal. Llegeix més a la nostra secció sobre el càncer a les famílies.

De vegades, les dones decideixen que tenir un fill biològic esdevé un problema menor  després del càncer. Algunes opten per intentar l’adopció.

Si no pots tenir un fill, és possible que experimentis tristesa, dolor i pèrdua, sentiments que costa assimilar després del càncer. Pots sol·licitar assessorament a Kālida per  abordar la varietat d’emocions que experimentes.

Càncer, fertilitat infantil i càncer

Alguns tractaments contra el càncer poden causar infertilitat en nenes i adolescents, com a efecte tardà. El metge ho hauria de discutir amb tu, la teva parella i el vostre fill (si està en edat de comprendre-ho). Hi ha maneres de conservar la capacitat reproductora, una àrea especialitzada els procediments individuals de la qual canvien a mesura que es troben noves formes de preservació. Consulta-ho amb l’equip d’especialistes del teu fill.

Si ets un home a punt de començar un tractament contra el càncer, és possible que et preocupi com afecta a la teva fertilitat, ara i en el futur.

En aquesta pàgina obtindràs més informació sobre els homes, la fertilitat i el càncer, incloses les formes de preservar la capacitat reproductora.

Explicació de la fertilitat en els homes

En poques paraules, la fertilitat per als homes és la capacitat de produir espermatozous sans, mantenir una erecció i ejacular. L’esperma ha de ser de bona quantitat i qualitat. L’embaràs es produeix quan l’esperma s’uneix amb un òvul femení en una dona fèrtil.

Els homes, en teoria, són fèrtils des de la pubertat. No obstant això, la qualitat de l’esperma disminueix a mesura que envelleixen (40-45 anys). La possibilitat que la parella (en edat fèrtil) quedi embarassada disminueix i el risc d’avortament espontani augmenta.

Aquest procés es pot veure obstaculitzat per molts factors. La fertilitat necessita òrgans reproductors que funcionin i un sistema de producció hormonal ben ajustat. Quan s’afegeixen càncer i tractaments, pot tenir un efecte temporal o permanent sobre la fertilitat.

El càncer i la fertilitat masculina

Hi ha una varietat de tractaments contra el càncer que poden afectar la fertilitat d’un home. Els especialistes i l’equip mèdic han d’explorar com et sents sobre els problemes de fertilitat abans de començar la teràpia, per preservar la capacitat reproductora  sempre que sigui possible.

No dubtis a informar el metge si planifiques tenir un altre fill quan acabis el  tractament. De vegades, si ja tens una criatura, no és important i per als adolescents i adults joves, pensar en una futura família sigui una idea remota, però és una consideració important a tenir en compte.

Preservar la fertilitat

Hi ha maneres de preservar la fertilitat en els homes. Els mètodes generalment se centren en la recollida d’esperma, que es congela i emmagatzema en un Banc  d’esperma.

Els homes que reben tractament contra el càncer són derivats a clíniques especialitzades en fertilitat. Els especialistes explicaran les raons per les quals és necessària la recollida d’espermatozous abans del tractament i el millor procediment segons l’edat, tipus de càncer i els tractaments oncològics previstos. No es recomana donar una mostra quan hagi començat la teràpia, perquè pot fer malbé els espermatozous.

La manera més senzilla de recollir l’esperma d’un adolescent/home en edat fèrtil és mitjançant la masturbació. Es respectarà la teva privacitat i el personal de la clínica comprendrà que tinguis vergonya. Si vius a pocs metres de l’hospital, és possible que puguis fer-ho a casa i portar la mostra a la clínica.

No tots els homes poden ejacular semen, però els metges poden prendre una mostra directament dels testicles sota sedació o anestèsia general.

Alguns homes tenen ejaculació retrògrada, quan els espermatozous/semen van cap enrere, cap a la bufeta. En aquests casos, els espermatozous s’extreuen en condicions especials, en una mostra d’orina.

El Banc d’esperma emmagatzema la mostra durant deu anys. Per als homes amb càncer es conserva fins als 55 anys. Si reps el tractament de forma privada, probablement hauràs de pagar per l’emmagatzematge.

Per a alguns homes la infertilitat pot ser permanent. Per a altres, un cop finalitzats els tractaments contra el càncer, i després d’un període de temps, la fertilitat torna de forma natural.

És aconsellable prendre precaucions anticonceptives durant el procés oncològic, perquè  els tractaments fan malbé els espermatozous. El metge et pot recomanar quin mètode anticonceptiu és més adequat pel teu cas.

Tractaments que poden afectar la fertilitat 

Les teràpies que poden afectar la fertilitat d’un home són:

  • La cirurgia dels òrgans reproductors masculins. Això inclou la de testicles, penis, pròstata i algunes operacions de bufeta. Pot ser que no puguis produir esperma o mantenir una erecció i ejacular. Els especialistes intentaran preservar la fertilitat sempre que sigui possible.
  • La quimioteràpia afecta la fertilitat i la seva recuperació depèn de l’edat i el tipus i concentració de la dosi rebuda. Es recomana l’anticoncepció durant el tractament. Poden passar alguns anys fins que es recuperi la producció d’esperma, però en general, podràs mantenir relacions sexuals amb normalitat.
  • Radioteràpia: si tens càncer de testicles, el tractament es dirigeix als genitals i pot aturar o fer malbé la producció d’esperma. La radioteràpia pelviana també pot afectar el sistema reproductiu. La braquiteràpia (llavors radioactives) s’utilitza per tractar el càncer de pròstata, però no sempre té un impacte en la fertilitat. No obstant això, la radoiteràpia externa a l’àrea prostàtica pot afectar la capacitat reproductora de forma permanent. I quan es fa servir per tractar àrees del cervell que afecten la glàndula pituïtària, pot modificar la producció d’hormones i la fertilitat.
  • Teràpies dirigides / immune / biològiques: no hi ha molta informació sobre com afecten aquests tractaments relativament nous. Els especialistes t’explicaran quins medicaments es poden usar i com afecten la capacitat reproductora.
  • La teràpia hormonal es fa servir per a alguns càncers de pròstata i altres. Redueixen la producció d’esperma durant el tractament i també tenen un impacte en la vida sexual, ja que poden causar temporalment impotència i la pèrdua de desig sexual. La fertilitat generalment torna quan finalitza.
  • Els trasplantaments de medul·la òssia i cèl·lules mare solen aturar la producció d’esperma. És important parlar de la fertilitat abans de començar aquesta mena de tractament.
Fertilitat després del tractament del càncer 

Després del procés oncològic, pots començar a pensar en una família. A vegades costa prendre aquesta decisió, has passat per moltes coses i la ment i el cos triguen un temps a recuperar-se. És possible que et preocupi el que succeirà si el càncer torna.

L’especialista acostuma a recomanar que esperis un temps abans d’intentar engendrar un fill amb la parella. Si necessiteu ajuda i suport addicionals, demana-li que us derivi a una clínica de fertilitat. Alguns homes tenen dificultats per mantenir relacions sexuals després d’un tractament per raons físiques o psicològiques. Trobes més informació a la nostra secció sobre sexe, intimitat i càncer.

És possible que et preocupi formar una família si el càncer és genètic. Parla amb els especialistes perquè et derivin al genetista si els teus factors de risc són més alts del normal. Llegeix més informació a la nostra secció sobre el càncer a les famílies.

De vegades, les parelles decideixen que tenir un fill biològic és un problema menor  després del càncer. Algunes opten per l’adopció o la donació d’esperma. Si no pots tenir un fill, és possible que experimentis tristesa, dolor i pèrdua, sentiments que costa d’assimilar després del càncer. Pots sol·licitar assessorament a Kālida per abordar la varietat d’emocions que experimentes.

Càncer, fertilitat infantil i càncer

Alguns tractaments contra el càncer poden causar infertilitat en nens i adolescents, com a efecte retardat. El metge ho hauria de discutir amb tu, la teva parella i el teu fill, si ho pot comprendre, perquè hi ha mesures que es poden adoptar. És una àrea especialitzada i els procediments individuals canvien a mesura que es troben noves formes de preservar la fertilitat. Consulta amb l’equip d’especialistes del teu fill.

CONTACTA AMB NOSALTRES

Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.

Apropa’t a Kālida Sant Pau

Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a 

Connecta amb Kālida Online

ARTICLES RELACIONATS

VEUS KĀLIDA

Pilar, 66 anys. Cuidadora.

“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.