Cuidadors adults

El diagnòstic de càncer a una persona estimada, a la parella, a un familiar o amic, provoca una gran inquietud. Estàs preocupat, ansiós i enfadat, però al mateix temps desitges ajudar i ets conscient que el teu suport és necessari.

La responsabilitat de ser el cuidador d’un pacient oncològic pot ser gratificant i preocupant alhora, perquè has de resoldre moltes coses i, de vegades, deixes a banda els teus sentiments i emocions.

En aquesta pàgina obtindràs més informació per assolir aquest rol i afrontar les emocions i els problemes pràctics que planteja, sense oblidar com Kālida fa costat al cuidador d’una persona amb càncer.

Càncer i cuidadors

El terme descriu el paper que pot assumir la parella, la família, els amics, els veïns o els companys d’un pacient oncològic. És una funció no remunerada, vital per a proporcionar suport pràctic i emocional quan més ho necessita. Ser cuidador significa coses diferents per a diferents persones i és un terme ampli que defineix qualsevol rol que té cura del malalt.

Ser cuidador és gratificant i estressant al mateix temps, perquè estàs involucrat dia a dia amb els alts i baixos del càncer i els seus tractaments. És esgotador emocionalment i físicament, ja que has de fer malabarismes per assumir aquesta i altres responsabilitats importants: la família, el treball o la llar quan potser vius a una certa distància del pacient i no saps com ajudar-lo.

La majoria aparca els seus sentiments per a concentrar-se en la persona estimada. A vegades et sents culpable, enfadat, frustrat o ansiós i estàs molt cansat. És comprensible: ets un ésser humà, estan succeint moltes coses i també és normal preocupar-se per un futur incert i per desconèixer com t’ho faràs a mesura que canviïn les seves necessitats d’atenció.

Recorda que ets un element clau de la xarxa que cuida a la persona amb càncer i que també és molt important que et cuidis a tu mateix. Esbrinar on i qui proporciona suport al cuidador facilitarà la teva funció.

Suport i cuidadors

Si comences a cuidar un pacient oncològic o fins i tot si fa un temps que estàs  exercint la tasca, probablement hi ha dies que les coses semblen molt desafiants. A Kālida oferim suport als cuidadors per afrontar la situació i, tot seguit, et suggerim alguns consells:

  • Crea el teu banc de recursos. Qui i què facilita la funció del cuidador? Pregunta els professionals de la salut i el metge de capçalera quines ajudes hi ha disponibles i com les pots aconseguir.
  • Organitza’t. Hi ha moltes coses a coordinar en el rol de cuidador. En els primers dies es tracta de les cites hospitalàries, els medicaments, el transport, etcètera. Els amics i la família poden ajudar-te, però han de saber en què són útils. Aprofita les seves habilitats, perquè uns poden proporcionar suport pràctic i altres centrar-se en l’emocional. La tecnologia serveix per a facilitar-vos la tasca.
  • Informa’t. Sobre els grups de voluntaris locals que resolen qüestions pràctiques, com el transport, el substitut del cuidador, les feines de casa o les visites domiciliàries, perquè puguis tenir moments de descans. El metge de capçalera, el treballador social del Centre d’Assistència Primària (CAP) i aquests col·lectius de voluntaris acostumen a saber quins recursos hi ha disponibles en la teva zona de residència.
  • Verbalitza les emocions. Probablement vols ser positiu i optimista fins i tot quan estàs preocupat, però si reprimeixes les teves emocions, acumularàs estrès. Busca algú amb qui parlar dels teus sentiments i calmar la tensió, altres membres de la família, amics, col·legues o mitjançant grups de suport. A Kālida sabem que tu i el teu entorn pròxim necessiteu un espai de suport edificant per parlar sobre les emocions. El nostre entorn, dissenyat de manera creativa, centra la seva atenció a ajudar-te de manera pràctica i emocional i, a més, pots conèixer a altres cuidadors i compartir experiències.
  • Si treballes o estudies, informa l’empresa o el tutor. Si saben quina és la situació, comprendran que hagis de tenir una certa flexibilitat horària per a les cites mèdiques i els dies de tractament, entre altres, i que es redueixi la teva capacitat de concentració durant la jornada laboral.
  • Quan cuides a un pacient oncològic preocupa l’impacte financer del càncer i els tractaments. Si necessites ser cuidador a temps complet durant un temps, probablement es redueixen els ingressos familiars. Els assessors de Kālida et poden aconsellar sobre aquest tema i si vols ampliar informació, consulta la nostra pàgina i blogs.

Aprèn a cuidar-te, perquè hi haurà moments d’inquietud i estrès. Si saps com calmar les tensions, si aprens a relaxar-te, sentiràs que recuperes d’alguna manera el control. És important ser capaç d’allunyar-se momentàniament, és a dir descansar de manera regular, reunir-se amb altres persones i fer alguna cosa per tu mateix. Et convidem a visitar Kālida i descobrir el nostre curs “Et cuido, em cuido” que t’ensenya a relaxar-te i eliminar l’estrès. També aprendràs sobre el càncer, els tractaments i la nutrició.

Cuida la teva salut. Ser cuidador d’un pacient oncològic significa que concentres el temps en una altra persona. Probablement estàs més cansat i potser no dorms gaire bé. A vegades, fins i tot t’oblides dels àpats i la salut es ressent. Recorda vacunar-te contra la grip, menjar amb regularitat, fer exercici i respirar sovint aire fresc. Informa el metge de capçalera si et trobes malament i explica-li les teves responsabilitats com a cuidador. A Kālida oferim tallers de relaxació i exercici, consells sobre alimentació saludable i ajuda a través del nostre equip especialitzat en suport oncològic.

Afronta la sensació de solitud. En els grups de suport per a cuidadors, locals o en fòrums d’Internet, pots compartir informació i experiències amb altres persones en una situació similar i, quan descobreixes que els teus sentiments són normals i reps el suport dels altres, trenques l’aïllament que comporta la preocupació. A Kālida organitzem grups presencials per cuidadors o potser només vols venir a prendre un te mentre reps una mica de suport especialitzat. Fins i tot pots unir-te a Kālida online per a participar en les nostres xerrades en les quals les persones cuidadores són benvingudes, o consultar el blog.

Recorda que és positiu demanar i acceptar ajuda, encara que estiguis ocultant els teus sentiments i fingint que tens la situació controlada. Parla obertament amb els altres i sobretot amb la persona que t’està cuidant.

Quan buscar més ayuda

El rol de cuidador és un treball a temps complet i acabes el dia esgotat. L’estrès i la responsabilitat resulten aclaparadors i, sovint, les persones senten que els han de gestionar soles.

Si estàs sota pressió i afecta la teva salut física i emocional, demana ajuda. Informa el metge de capçalera i l’equip d’atenció mèdica del que t’angoixa. Hi ha suport disponible de grups de voluntaris locals, així com serveis socials i comunitaris.

És normal que tinguis moments bons i altres de més dolents, però si estàs estressat, preocupat o deprimit durant massa dies, parla amb el metge de capçalera i explica-li com et trobes. Pot oferir-te suport, assessorament i aconsellar-te un descans laboral.

Kālida està aquí amb tu 

Si desitges obtenir més ajuda, suport i informació sobre el rol de cuidador  adult durant i després del tractament, de manera gratuïta, som aquí per a acompanyar-te.

Apropa’t a Kālida , no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic — infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.

També pots registrar-te a Kālida online per accedir als nostres serveis i activitats, descarregar recursos i consultar el blog.

CONTACTA AMB NOSALTRES

Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.

Apropa’t a Kālida Sant Pau

Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a 

Connecta amb Kālida Online

ARTICLES RELACIONATS

VEUS KĀLIDA

Pilar, 66 anys. Cuidadora.

“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.