Estrés i Càncer

APRENDRE A COMPRENDRE’L I A GESTIONAR-LO

Si tu o algú proper ha rebut un diagnòstic de càncer, és freqüent experimentar un episodi greu d’estrès. Aquesta tensió provocada per una situació desafiant és positiva, perquè ajuda a sentir-nos més resistents quan ho necessitem. Tanmateix, si continua durant períodes llargs de temps, és una esgotadora càrrega afegida en un moment difícil.

En aquesta pàgina trobaràs més informació sobre l’estrès durant el procés oncològic i sobre les eines que Kālida proporciona per a gestionar-lo.

L’estrès és la resposta del cos a circumstàncies desafiants, quan allibera substàncies químiques per donar-li un impuls d’energia, augmentar la capacitat de recuperació o ajudar a controlar les emocions en moments difícils. Realment útil a curt termini, pot tenir altres efectes en períodes llargs.

Les persones manifesten estrès de maneres diferents, però si experimentes les emocions més intensament del que és habitual, estàs plorós, irritable, insensible, tens falta d’afecte i d’interès o sentiments difícils d’afrontar, estàs clarament estressat.

La tensió pot acumular-se lentament, la qual cosa fa difícil reconèixer les causes que la provoquen a llarg termini o la tensió que genera.

De vegades, l’estrès desencadena símptomes físics que inclouen mal de cap, símptomes de l’intestí irritable i erupcions cutànies. A algunes persones els costa menjar o dormir, altres se senten malament o es constipen sovint, perquè l’estrès redueix la resistència a les infeccions.

Les persones amb càncer i les seves famílies afegeixen altres factors de preocupació que se sumen a l’estrès durant el procés oncològic: por a un futur incert, tractaments esgotadors, visites freqüents a l’hospital, canvis físics, preocupacions financeres i laborals, pressions en les relacions…

Potser hauràs de respondre a les preocupacions i pors d’altres persones, a aquelles que et diuen que “has de ser positiu”, a aquelles que t’eviten per la malaltia i fins i tot a aquelles que volen que comparteixis tots els detalls. De vegades, costa expressar les emocions i costa també escoltar allò que senten els altres.

L’estrès també apareix quan ha acabat el procés oncològic. Mentre estàs en tractament concentres el temps i l’energia en la salut, però quan la crisi immediata acaba, i intentes adaptar-te a la vida després del càncer, retorna la tensió. És un moment en el qual moltes persones busquen ajuda i pensen en la gestió de l’estrès.

Gestionar l’estrès

La gestió de l’estrès té per objectiu controlar els pensaments, les emocions o les preocupacions i generar eines per afrontar els problemes. També és útil per canviar altres costums vitals mitjançant l’exercici i una dieta equilibrada.

Si reconeixes què provoca l’estrès, identifiques els signes, els factors desencadenants personals i desenvolupes estratègies de control, concentres l’energia en les coses importants.

Consells

  • Prioritza la salut: incrementa la capacitat de recuperació física i emocional. Intenta dormir prou hores, menja una dieta equilibrada i beu molta aigua, perquè estar ben hidratat millora la memòria i la concentració.
  • Exercici suau: té molts beneficis durant i després del tractament, inclòs el control de l’estrès. Obtindràs més informació al blog dels nostres especialistes en suport al càncer.
  • Controla el temps: prioritza les tasques, resol les coses pas a pas per evitar sentir-te aclaparat. No pensis que has de contestar a tots els correus electrònics o trucades telefòniques.
  • Temps per a tu: reserva un moment per fer allò que t’agrada.
  • Aprèn a dir que no i a demanar ajuda quan la necessitis. Les persones generalment volen donar un cop de mà, però sovint no saben com fer-ho fins que els preguntes.
  • Control de la ment: els pensaments estan estretament relacionats amb els sentiments. Hi ha estratègies que pots aprendre per gestionar aquestes preocupacions, que no són fets, i preguntes circulars.
  • Els exercicis de relaxació i respiració regularment utilitzats redueixen l’estrès i també són útils per controlar determinats sentiments, per exemple, quan et sentis aclaparat.
  • Comparteix les emocions: Explica a algú (família, amics, metge de capçalera, equip de l’hospital) com et sents.

Kālida està aquí amb tu

Si desitges obtenir més ajuda, suport i informació per construir les teves eines de gestió de l’estrès durant i després del tractament contra el càncer, som aquí per a acompanyar-te de forma gratuïta.

Apropa’t a Kālida, no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic — infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.

També pots registrar-te a Kālida online per accedir als nostres serveis i activitats, descarregar recursos i consultar el blog.

CONTACTA AMB NOSALTRES

Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.

Apropa’t a Kālida Sant Pau

Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a 

Connecta amb Kālida Online

ARTICLES RELACIONATS

VEUS KĀLIDA

Pilar, 66 anys. Cuidadora.

“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.