Si tens càncer i vius sol a casa, probablement et preocupa com gestionar el procés oncològic, perquè és aclaparador rebre el diagnòstic i planificar un tractament, fins i tot si normalment ets independent i afrontes la situació. Viure amb càncer i sol implica trobar estratègies diferents i fer planificacions que ajudin a manegar la situació de la millor manera possible.
Aproximadament un de cada quatre persones amb càncer viu sol. La situació és portable, però necessites més planificació i esbrinar qui et pot ajudar, siguin familiars, amics o l’equip d’atenció mèdica. Si els informes de bon començament, els permet trobar la millor manera de donar-te suport.
En aquesta pàgina obtindràs informació per afrontar el càncer en solitud. T’ajudarem a mantenir la teva independència perquè resolguis els aspectes quotidians del tractament, inclosa la manera com Kālida et dona suport.
Quan reps el diagnòstic és, emocionalment, un moment de molta solitud. Tant fa si ets molt o poc independent, perquè has de comprendre el dictamen, gestionar les cites i els tractaments i, sobretot, pensar en “què passarà si…”, encara que visquis a prop de familiars i amics que es preocupen per tu o mantinguis una comunicació fluida per telèfon i a través de les xarxes socials.
Hi ha moments clau durant i després del tractament en els quals altres persones t’hauran d’ajudar. És útil planificar abans a quines pots trucar o demanar que t’acompanyin quan tens un dia difícil, física, pràcticament o emocionalment.
Viure amb càncer i estar sol
Si vius sol ja tens habilitats i estratègies per afrontar la solitud, encara que al principi és natural que et sentis aclaparat. A continuació, alguns consells i idees per ajudar-te:
Ves acompanyat a les cites, si pots. Sovint hi ha una gran quantitat d’informació a processar i si tenir a algú al costat pot prendre notes i fer preguntes per tu.
Parla amb familiars, amics i col·legues sobre el diagnòstic. Si ets una persona reservada, costa, però quan ho sàpiguen, obtindràs ajuda i suport. I decideix a quins contactes d’emergència avisar mentre estiguis en tractament.
Informa que vius sol a l’equip d’atenció mèdica: Explica qualsevol inquietud que tinguis sobre el tractament i pregunta quin suport et poden oferir. A vegades, en alguns dels procediments hospitalaris, necessitaràs estar acompanyat per algú durant les 24 hores següents. Analitza amb l’equip mèdic com es pot gestionar això.
Accepta les ofertes d’ajuda: el tractament del càncer és portable en molts casos, fins i tot quan vius sol. No obstant això, accepta i demana ajuda, i planifica les tasques que aquestes persones puguin assumir. Pot ser amb les anades i tornades de l’hospital, ajudant amb els àpats, recollint receptes, etcètera. Quan les persones saben què poden fer, se centren en la seva tasca.
Prepara’t al màxim abans de començar el tractament: crea una llista de números de telèfon importants en el mòbil o a prop del telèfon fix a casa. Prepara menjar per congelar o compra aliments preparats de bona qualitat. Si tens un amic o un familiar que pugui quedar-se amb tu els primers dies de tractament, serà reconfortant.
Pregunta sobre l’ajuda voluntària disponible en la teva àrea de residència: moltes zones tenen un esquema de bon veí, que ofereix ajuda pràctica per a persones que viuen soles amb les compres, recollida de receptes, cura de les mascotes i transport.
Si treballes, explica als teus caps i col·legues el que succeeix. I si et preocupen les finances, hi ha subsidis i subvencions disponibles. Els assessors en suport oncològic de Kālida poden ajudar-te a gestionar la paperassa burocràtica o també pots consultar la nostra pàgina o blogs.
Conviure només amb càncer a vegades aïlla socialment i sovint et sents més vulnerable. Si participes en les xarxes socials o parles amb amics regularment per telèfon, et sentiràs més connectat.
Kālida és un bon lloc per a buscar suport pràctic i emocional, perquè significa que recuperes el control, t’ajudes a tu mateix i als qui t’envolten a superar l’experiència del càncer i a descobrir quina podria ser la nova “normalitat”. Aquí trobaràs altres persones que estan passant per la mateixa situació que tu, amb les quals podràs compartir com et sents . També pots unir-te als nostres fòrums online i blogs, on altres persones poden oferir suport i ànim.
Quan demanar més ajuda
El tractament del càncer és esgotador i, a vegades, viure sol amb càncer és un desafiament. Si tens dificultats per a gestionar les coses pel teu compte, informa el metge de capçalera i a l’equip d’atenció mèdica. És possible que puguin organitzar més suport perquè puguis seguir vivint a casa.
Si et sents aïllat, deprimit o preocupat. Si el teu estat d’ànim és baix, et sents retret o no saps com gestionar el dia a dia, parla amb el metge o infermer especialista, ja que poden derivar-te per rebre més assessorament. També pots visitar Kālida i parlar amb els nostres especialistes en suport psicooncològic.
Kālida està aquí amb tu
Si desitges obtenir més ajuda, suport i informació per gestionar un procés oncològic quan vius sol, abans, durant o després del tractament, de manera gratuïta, som aquí per a acompanyar-te.
Apropa’t a Kālida , no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic — infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.
CONTACTA AMB NOSALTRES
Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.
Apropa’t a Kālida Sant Pau
Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a hola@fundaciokalida.org
Connecta amb Kālida Online
ARTICLES RELACIONATS
VEUS KĀLIDA
Pilar, 66 anys. Cuidadora.
“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.