Parlar amb els fills

Si a tu o a un familiar pròxim li han diagnosticat càncer, és possible que et preocupi com donar la notícia als teus fills, perquè és difícil trobar les paraules adequades en funció de la seva edat i capacitat de comprensió.

Els menors s’adonen ràpidament dels canvis familiars, però si participen d’allò que succeeix a casa, ho afronten millor.

Com explicar-ho als fills

Probablement primer has d’assimilar la notícia, ja que aquest és un moment molt emotiu per a tu també.

  • Planifica quan ho vols explicar. Si et fa angoixa, que algú t’acompanyi: parella, pare, amic o un altre adult de confiança dels teus fills.
  • Si necessites mesurar les teves paraules, a Kālida podem ajudar-te a planificar l’estratègia amb les nostres infermeres especialistes en suport oncològic i assajar el que necessites / vols dir. La teva infermera especialista en càncer també pot donar-te consells i suggeriments.
  • Si hi ha una diferència significativa d’edat entre els teus fills, a vegades convé dir-ho primer al gran i després al petit.
  • Busca un entorn tranquil i no tinguis pressa. Evita explicar-ho abans d’anar a dormir, perquè necessiten temps per assimilar la conversa.
  • Proporciona la informació de la manera més senzilla possible i en petits fragments. No és necessari que els expliquis tot, els podries aclaparar.
  • Respon a qualsevol pregunta de la manera més honesta possible i, si no saps la resposta, digues-ho. Comprova quina cosa han entès, però deixa que ho assumeixin al seu ritme, perquè poden donar per acabada la xerrada, canviar de tema o tornar a una activitat normal, i semblar que no ho han acceptat. Evita continuar parlant sobre el tema, perquè ells necessiten més temps per processar la informació, fes-los saber que ets aquí si més endavant necessiten resoldre altres dubtes i suavitza cada conversa sobre el càncer.
  • Explica’ls com poden ser útils i intenta involucrar-los en petites tasques que els faci còmplices del que passa a casa.
  • Els adolescents i joves volen informació més detallada i si no els hi dones, la buscaran a Internet. És millor que els adrecis a les pàgines web adequades, és a dir que provinguin de fonts fiables.
Com ajudar els teus fills?

Si els vols ajudar a gestionar les emocions i els sentiments que experimenten:

  • Explica’ls que poden parlar amb tu en qualsevol moment sobre qualsevol tema que els preocupi. Alguns nens fan moltes preguntes, uns altres sembla que se’n surten concentrant-se en el joc, la televisió o els amics, i no pregunten res.
  • Tracta de mantenir les rutines familiars, sempre que sigui possible. Prepara’ls amb anticipació per a qualsevol canvi. Per exemple, que persones diferents els recullin de l’escola.
  • Assegura’ls que sempre seran estimats i atesos encara que les coses semblin diferents durant un temps, que el teu afecte és el mateix de sempre, perquè els canvis donen inseguretat als nens.
  • Prepara’ls per a qualsevol canvi físic que puguin veure durant el tractament: pèrdua de cabell, efectes de la cirurgia, cansament, dolor. Explica’ls que hauran de ser amables amb les ferides quirúrgiques o deixar-te descansar i dóna’ls petits treballs, però accepta si no volen fer-los.
  • Parla amb la comunitat educativa (guarderia, escola o universitat) sobre el que passa a casa. Si el personal ho sap, pot adaptar qualsevol examen o treball i comprendre els canvis de comportament. També t’informa si tenen alguna inquietud sobre el teu fill.
  • Anima’ls a jugar amb els amics. Necessiten l’oportunitat de continuar sent criatures, els ajuda a sentir normalitat.
  • Planifica recompenses especials. La vida quotidiana sembla en suspens mentre fas el tractament. Si passeu temps junts, tenen esperança. Probablement no tens força per fer activitats esgotadores, però tracta de dedicar a cada nen un temps individual.
  • Troba llibres adequats per a la seva edat, hi ha literatura infantil en diverses pàgines web sobre el càncer, que responguin a les seves preguntes i inquietuds, perquè llegir junts estimula la ment i ofereix tranquil·litat. A Kālida tenim disponibles alguns llibres infantils sobre el càncer.
  • Accepta qualsevol ajuda de familiars i amics per organitzar les tasques escolars, extraescolars i altres rutines. Els tractaments contra el càncer esgoten el pacient i si donen un cop de mà et concentres en tu mateix o en les teràpies del teu familiar.
Preocupacions dels menors

Cada nen reacciona de manera diferent quan li parlen de càncer. Els més petits probablement no comprenen què passa, però noten els canvis en la rutina, quan tens cites, proves i tractaments.

Si els menors són exclosos del que succeeix, senten que no són importants i imaginen que les coses són pitjors. A alguns, els angoixa que tinguis càncer per culpa seva, per les coses que han fet, com portar-se malament i barallar-se amb tu en algun moment. També els preocupa que puguin contreure la malaltia o la possibilitat que et moris tu o altres éssers estimats.

Comportament dels nens

La majoria dels menors se’n surt bé i sembla acceptar les coses amb calma. Tanmateix, potser observes canvis en les seves reaccions i comportaments.

Els nadons i els més petits estan neguitosos i aferrats, perquè acusen la inestabilitat d’una rutina diferent. Els menors d’infantil i primària poden tenir una petita regressió de comportament que et preocupi i et faci sentir culpable. En general es resol amb el temps, però necessiten tranquil·litat i suport.

Als nens els costa expressar les seves preocupacions amb paraules i ho manifesten amb mal comportament, empipaments o silencis, i també els costa concentrar-se a l’escola. A mesura que creixen, guanyen autonomia i independència i, llavors, es preocupen per l’impacte que la malaltia tindrà en les seves vides i se senten culpables.

Els adolescents poden passar més temps fora de casa o a l’habitació.

Quan buscar més ajuda

Si et preocupa que als fills els costi adaptar-se a la situació, demana ajuda. A vegades no saben per què estan enfadats, ploren, se senten culpables o reservats.

Els més petits s’expressen amb dificultat i es porten malament a l’escola; els grans reprimeixen els seus sentiments, perquè se senten deslleials si manifesten la seva frustració per la situació que viuen a casa. A vegades, necessiten suport psicològic addicional.

Com a pare o avi, possiblement ets la millor persona per a parlar amb ells dels seus sentiments i emocions. Si els costa, busca ajuda a través d’un familiar o amic de confiança, algú amb qui puguin parlar allunyant-se de la situació, o tal vegada a través de l’escola o universitat.

Si penses que el teu fill necessita assessorament i ajuda per a gestionar les seves emocions, pregunta al metge de capçalera, al pediatre i a l’escola / universitat pel suport disponible. Alguns hospitals també compten amb el servei per a famílies i nens.

A Kālida oferim suport emocional per a nens i adolescents els pares dels quals tenen càncer. També te l’oferim a tu. Si estàs preocupat pel teu fill, parla de les teves inquietuds amb una de les nostres especialistes en suport psicooncològic perquè et faciliti consells pràctics.

Quan el càncer és incurable

A vegades, el càncer reapareix o ja està molt avançat quan es diagnostica.

Per a molts pacients, encara que la malaltia sigui incurable, es pot tractar. Si les coses canvien i tu o la persona que t’importa empitjora, és important que ho comuniquis als teus fills. Probablement s’han adonat que les coses estan canviant, per la qual cosa s’espantaran menys si saben el que està succeint.

I ara què?

Parla amb altres persones sobre el que estàs experimentant. Si comprens que els sentiments dels nens són normals, et sentiràs menys sol. Visita Kālida o uneix-te als nostres fòrum online per a parlar amb els nostres especialistes en suport al càncer i connectar amb altres persones en una situació similar a la teva.

Kālida està aquí amb tu 

Si desitges obtenir més ajuda, suport i informació sobre com parlar del càncer als teus fills abans, durant o després del tractament, de manera gratuïta, som aquí per a acompanyar-te.

Apropa’t a Kālida , no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic — infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.

CONTACTA AMB NOSALTRES

Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.

Apropa’t a Kālida Sant Pau

Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a 

Connecta amb Kālida Online

ARTICLES RELACIONATS

VEUS KĀLIDA

Pilar, 66 anys. Cuidadora.

“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.