Gestions i informació pràctica

Un diagnòstic de càncer acostuma a afectar a aspectes pràctics molt diversos de la vida quotidiana. Davant aquesta nova situació, et resultarà útil i t’aportarà tranquilitat, conèixer els recursos al teu abast i comptar amb informació molt concreta sobre els tràmits i gestions que hauràs de fer per enfrontar i resoldre aspectes com: la contratació i actualització d’assegurances, els permisos per conduïr, la organització dels teus viatges i vacances, i els testaments i llegats digitals. Recorda que si vols plantejar el teu cas particular, sempre pots apropar-te a Kālida i parlar amb l’Assessora en Serveis i Prestacions Socials.

L’assegurança és una protecció que es formalitza mitjançant un contracte vinculat al risc entre la companyia asseguradora i la persona que el subscriu i paga la prima, també anomenada “prenedor”. Proporciona tranquil·litat i, de vegades, és un requisit legal. Contractem una pòlissa per a protegir la casa, el seu contingut i la hipoteca o si tenim un vehicle per a cobrir la responsabilitat del conductor en cas d’accident.

En general, contractem una assegurança quan viatgem a l’estranger, per a cuidar a la família en cas de malaltia o mort i, algunes persones, subscriuen una de mèdica per a pagar el tractament hospitalari o l’atenció en centres privats.

Assegurances i càncer

Escollir una assegurança és més difícil durant i després del tractament oncològic. Sovint les persones creuen que no es pot contractar quan et diagnostiquen càncer. Sí que pots, però probablement pagaràs una prima major.

Per formalitzar el compromís has de respondre amb sinceritat el qüestionari de salut que normalment realitza l’asseguradora, l’objectiu del qual és precisament conèixer abans de la contractació les malalties preexistents del prenedor. Aquestes malalties o el tractament solen estar exclosos de la cobertura, i la companyia podria negar-se a subscriure’l.

En altres assegurances, com les de la llar, no és obligatori informar les asseguradores que tampoc sotmeten al prenedor a cap qüestionari ni pregunten sobre la seva salut.

En qualsevol cas, és important saber els teus drets i deures. Segons l’article 11 de la Llei 50/1980 de 8 d’octubre, de contracte d’assegurança:

  1. El prenedor de l’assegurança o l’assegurat han de comunicar a l’assegurador, durant el curs del contracte, tan aviat com puguin, totes les circumstàncies que agreugin el risc i siguin de tal naturalesa que si aquest les hagués conegut en el moment de perfer el contracte, no l’hauria subscrit o l’hauria conclòs en condicions més costoses.
  2. En les assegurances de persones el prenedor o l’assegurat no tenen obligació de comunicar la variació de les circumstàncies relatives a l’estat de salut de l’assegurat, que en cap cas es consideraran agreujament del risc.
Com t’ajuda Kālida

Quan es conviu amb el càncer hi ha qüestions financeres a considerar, incloses les preocupacions per les assegurances que ja tinguis contractades o vulguis formalitzar. L’assessora en serveis socials i prestacions de Kālida t’orienta sobre els teus drets i responsabilitats davant qualsevol pòlissa i t’ajuda a aconseguir informació útil.

Si ja tenies contractada una assegurança mèdica abans del diagnòstic de càncer, convé que consultis el teu cas concret amb un advocat de confiança.

Kālida està aquí amb tu  

Si desitges obtenir més ajuda, suport i informació sobre el càncer i les assegurances durant i després del tractament, de manera gratuïta, som aquí per a acompanyar-te.

Apropa’t a Kālida , no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic — infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.

A vegades, el càncer en si mateix o els medicaments receptats durant el procés oncològic dificulten conduir un vehicle. En altres ocasions tens permís, però estàs tan cansat que prefereixes no fer-ho.

En aquesta pàgina obtindràs més informació sobre la conducció i el càncer i com gestionar de manera pràctica i emocional aquest fet durant o després del tractament.

La majoria de pacients condueix sense problemes, però perdre la capacitat de transportar alguna cosa o a algú, fins i tot a tu mateix, afecta molts aspectes pràctics de la vida, encara que sovint sigui només una impossibilitat temporal. I si pots conduir, però existeixen motius mèdics que impedeixen l’ús del cinturó de seguretat com a conductor o passatger, pots obtenir una exempció mèdica.

En qualsevol cas, consulta sempre amb el metge o la infermera especialista la teva situació concreta. També és important revisar la pòlissa de l’assegurança, perquè podria ser invalidada si no informes la companyia sobre els canvis en el teu estat de salut o sobre els tractaments que estàs rebent.

  • Si pateixes o has patit càncer, no tens restriccions per a obtenir o renovar el permís de conduir, però si estàs legalment obligat d’informar sobre les circumstàncies següents:
  • Tens un tumor cerebral o tumors secundaris cerebrals (metàstasis)
  • Estàs rebent tractament o estàs tan feble que afecta la teva activitat diària
  • Prens medicaments que impedeixen conduir amb seguretat
  • El metge considera que no estàs en condicions de conduir
Canvis en la vida diaria que impedeixen conduir

A vegades, quan no pots conduir durant o després del tractament contra el càncer, necessites ajuda per a portar als nens a l’escola i a les extraescolars, per a desplaçar-te a la feina o anar a les cites hospitalàries.  No tenir la possibilitat de portar el cotxe limita la sensació de llibertat i d’independència i la capacitat per a assistir a reunions socials.

Visita Kālida per a intercanviar experiències amb altres visitants i rebre ajuda del nostre personal de suport professional sobre els desafiaments que vius. Els assessors d’ajudes socials t’indiquen com accedir a les subvencions o assignacions a les quals tinguis dret per a pagar despeses afegides.

Si ets una persona independent, generalment costa demanar ajuda. Sovint hi ha amics i familiars que l’ofereixen i esperen que els donis un paper específic, per exemple: recollir als nens, portar-te a una cita o anar a comprar. Hi ha diverses aplicacions / llocs web disponibles per a organitzar aquestes tasques entre familiars i amics disposats a donar un cop de mà.

Ajudes per al transport

Els desplaçaments en transport públic són difícils. A vegades el viatge és una combinació massa complicada o cara i suposa molt més temps que si agafessis el cotxe. En la teva situació, a més, costen més els trajectes llargs sense descansar, perquè necessites anar al lavabo sovint o et fa mal estar assegut llargues estones.

Si tens mobilitat limitada i quan valoren la teva discapacitat et concedeixen el “barem de mobilitat” t’assignaran una Targeta d’Aparcament.

Si tens concedit un grau de discapacitat del 33%, en funció dels ingressos de la teva unitat familiar, accedeixes a descomptes en el transport públic (targeta rosa, targeta daurada, etcètera).

Si el teu càncer és incurable i estàs al final de la vida pots tramitar una “Targeta Provisional d’Aparcament” en el teu Centre d’Atenció Primària.

Kālida està aquí amb tu  

Si desitges obtenir més ajuda, suport i informació sobre el càncer i la conducció durant i després del tractament, de manera gratuïta, som aquí per a acompanyar-te.

Apropa’t a Kālida , no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic — infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.

Si viatges després d’un procés oncològic, probablement només hauràs de cuidar-te una mica més mentre estiguis fora de casa i planificar amb més anticipació el projecte. No obstant això, a la majoria de persones que han superat la malaltia, quan viatgen, els preocupa patir un entrebanc o problema de salut. Per anar tranquil, sempre convé portar un informe del diagnòstic, el tractament i l’evolució clínica que garanteixi la millor atenció mèdica.

Si viatges a l’estranger, demana al metge els documents en anglès i porta damunt la Targeta Sanitària Europea (TSE) que se sol·licita a través de la Seguretat Social. Si no portes la documentació i necessites cobertura medica, hauràs d’abonar el cost i reclamar les despeses quan arribis a casa.
La TSE s’obté de manera presencial en determinades oficines de la Seguretat Social o a través d’internet en aquest enllaç. La targeta s’envia per correu postal i acostuma a arribar en 10 dies. Si l’has demanat presencialment, et proporcionen un certificat provisional amb validesa per a 30 dies.
Aquesta targeta és individual, intransferible i certifica el dret del seu titular a rebre les prestacions sanitàries que siguin necessàries des d’un punt de vista mèdic, durant una estada temporal en qualsevol dels països de la Unió Europea (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, República Txeca, Romania, Suècia), països de l’Espai Econòmic Europeu (Islàndia, Liechtenstein, Noruega) i Suïssa, en funció de la naturalesa de les prestacions i la durada prevista de l’estada.

Si encara estàs rebent tractament o l’acabes de completar, informa el metge o infermer clínic especialista dels plans de viatge o vacances. És temptador organitzar unes vacances per a quan acabi el procés oncològic, però recorda que les dates poden canviar durant el transcurs de la teràpia, la qual cosa significa que la data de finalització es retardi. A més, els efectes secundaris poden continuar i, en alguns casos, s’incrementen un cop acabat el tractament. Si estàs planejant una escapada, és aconsellable esperar un temps prudencial abans de marxar i explicar les teves intencions a l’equip de l’hospital.

Si viatges a l’estranger, prepara el desplaçament amb antelació, perquè les normatives sobre els medicaments són diferents a cada país i has de verificar les restriccions abans d’anar-hi. Demana un informe mèdic on apareguin els fàrmacs que prens i també necessites una carta del facultatiu si portes xeringues i agulles. I si la recomanació sanitària del lloc de destinació implica vacunar-se, sempre consulta abans amb el metge o infermera especialitzada si és convenient en el teu cas.
Les aerolínies solen exigir documentació addicional i proves que garanteixin que estàs en condicions de viatjar, per la qual cosa sempre és aconsellable contactar abans amb elles per a preguntar quins requisits has de complir.
Si els divideixes en diverses bosses i en guardes alguna en l’equipatge de mà, tindràs els medicaments si es perden les maletes.
Si no parles l’idioma del país de destinació, prepara en targetes frases traduïdes sobre el càncer, el tractament o per a demanar àpats més petits i explicar que necessites anar al lavabo amb urgència.

Si el viatge és per Espanya, la targeta sanitària et serveix, com desplaçat, per a anar a l’ambulatori o a l’hospital. I no oblidis portar també un informe amb el tractament i els medicaments que prens, per a garantir que qualsevol professional de la salut que et visiti, sàpiga si l’estàs rebent o l’has rebut recentment, encara que creguis que no està relacionat amb la teva consulta.

Després del procés oncològic el risc de contraure infeccions és major i la pell també és més sensible als raigs del sol, per la qual cosa possiblement necessites una cura complementària per a evitar cremades.

Assegurança de viatge

Contractar una assegurança de viatge és més difícil durant i després del tractament contra el càncer. Compara sempre els preus, ja que el cost de les pòlisses i les condicions de contractació oscil·la enormement entre les companyies. És probable que hagis de proporcionar informació completa sobre el diagnòstic i tractament, fins i tot si es va produir fa molt temps i ara et trobes bé. Si no ho fas, l’asseguradora podria no pagar si presentes una reclamació.
I recorda de memòria aquest número de telèfon: 112, perquè et permet trucar gratuïtament als serveis d’emergència des de qualsevol país de la Unió Europea (UE).

Kālida està aquí amb tu

Si desitges obtenir més ajuda, suport i informació sobre el càncer i els viatges durant i després del tractament, de manera gratuïta, som aquí per a acompanyar-te.

Apropa’t a Kālida, no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic — infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.

Si et diagnostiquen càncer, sigui curable o no, probablement et preocupa què succeirà en l’entorn pròxim quan moris i si serà financerament estable. Si fas testament i deixes en ordre els assumptes pràctics i econòmics, et concentres en l’important: tractar la malaltia.

En aquesta societat digital, a més, molts comptes comercials, financers i socials es controlen a través d’Internet i, quan algú mor, s’han de tancar. Si ets amic o familiar d’una persona que no pot administrar els seus comptes, per incapacitat o mort, tindràs dubtes sobre l’accés o el tancament dels serveis digitals i les xarxes socials.

En aquesta pàgina obtindràs informació sobre testaments, llegats, administració de comptes a Internet i com fer saber les teves últimes voluntats a les persones que estimes.

Per què has de fer testament?

Si quan mores no has fet testament, el teu patrimoni es divideix sota regles estrictes i potser no acaba en les mans previstes. La situació pot ser complexa i la família o amics no només patiran més estrès en un moment complicat, probablement pagaran elevades factures legals.

Als pacients de càncer els costa pensar en la mort, per la qual cosa retarden la paperassa i eviten redactar testament. Pensen que deixar els assumptes “arreglats” especialment després d’un diagnòstic, implica tirar la tovallola i no ser positiu sobre el pronòstic vital. No obstant això, la majoria descobreix que el procés garanteix que s’atengui correctament els hereus una vegada formalitzat el testament, de manera que poden concentrar-se en el tractament i gaudir de temps de qualitat amb les persones estimades.

Pots redactar el teu testament, però assegura’t que tingui validesa legal. Consulta amb un advocat, no té per què ser massa car, per a garantir que el document escrit sigui legalment vinculant. A Kālida oferim tallers i consells sobre escriptura de testaments i llegats. També tenim un document que explica totes les implicacions.

Voluntats anticipades

Mitjançant el document de voluntats anticipades (DVA), també anomenat testament vital i dirigit als equips d’atenció mèdica, una persona major d’edat, amb capacitat suficient i de manera lliure, expressa les instruccions específiques a tenir en compte quan les seves circumstàncies particulars no li permetin expressar la seva voluntat per ella mateixa.

Aquest document ha de formalitzar-se davant notari o davant tres testimonis.

Comptes digitals

El testament digital és un document legal perquè una persona deixi instruccions sobre la seva presència a Internet quan arriba l’hora de la mort.

Quan parlem de presència a la xarxa ens referim a tots els actius digitals propietat d’una persona. Per exemple, els comptes i subscripcions en línia, perfils de xarxes socials, correus electrònics, diners virtuals o tots aquells continguts que estan allotjats a internet. Tancar la presència digital (Facebook, Instagram…) després de la mort no és una idea gaire engrescadora, però facilita la vida de les famílies si concentres en un únic lloc les últimes voluntats virtuals.

En aquest document, que no és gaire diferent del testament normal i que, de fet, es formalitza davant notari, consten totes les possessions virtuals, les claus per a accedir-hi i una autorització a la persona de confiança que vols que gestioni aquest contingut electrònic. També has d’especificar què desitges que faci amb les teves dades i comptes una vegada es produeixi la defunció: cancel·lar, conservar, remetre a la família…

Informar l’entorn pròxim

Els membres de la família solen tenir dificultats per a parlar sobre allò que succeirà si mors. Tanmateix, si verbalitzes els teus desitjos, alleuges les preocupacions. Explica’ls on guardes els documents importants i agrupa’ls en un únic lloc.

Si ets un amic o familiar i t’inquieta el futur, és útil conèixer què desitja la persona amb càncer. Saber on desa els documents importants l’ajuda d’una manera pràctica, encara que xerrar sobre aquests assumptes faci mal.

I ara què?

El simple fet de pensar en testaments i llegats desencadena moltes emocions, a tu i la família, i sorgeixen preguntes sovint compromeses. Si ho parleu amb algú que no estigui directament involucrat, serà menys dolorós. Et convidem a visitar Kālida per a comentar les teves inquietuds amb la nostra Assessora de Prestacions i Recursos Socials.

 

Kālida està aquí amb tu  

Si desitges obtenir més ajuda, suport i informació sobre els testaments i llegats digitals durant i després del tractament, de manera gratuïta, som aquí per a acompanyar-te.

Apropa’t a Kālida, no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic — infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.

CONTACTA AMB NOSALTRES

Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.

Apropa’t a Kālida Sant Pau

Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a 

Connecta amb Kālida Online

ARTICLES RELACIONATS

VEUS KĀLIDA

Pilar, 66 anys. Cuidadora.

“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.