Com parlar amb el personal sanitari

A la majoria de pacients oncològics els costa parlar amb els professionals de la salut durant les cites concertades de manera presencial o per telèfon.

A vegades, és un repte. El temps disponible amb els metges, infermeres i altres professionals sanitaris sembla limitat i, sobretot quan estàs estressat, nerviós i cansat o no et trobes bé, és difícil recordar tot el que volies preguntar, perquè costa concentrar-se i comprendre la informació rebuda. A més, potser consideres que el metge té pressa o que altres pacients tenen malalties més urgents que la teva.

D’altra banda, els professionals de la salut fan servir un llenguatge amb el qual no estàs familiaritzat, obliden que no s’utilitza habitualment fora de l’atenció contra el càncer o assumeixen que ho comprens tot, perquè tens alguna experiència rellevant. A vegades, fins i tot és difícil assimilar allò que s’explica clarament.

Moltes persones amb càncer descobreixen que reben una quantitat aclaparadora d’informació en el moment del diagnòstic. L’estrès, l’ansietat, el cansament, el dolor i altres símptomes afecten la memòria. De fet, les recerques científiques demostren que els pacients oncològics només recorden el 15% de les dades rebudes després de la consulta.

La informació d’aquesta pàgina t’ajuda a intervenir en les converses amb els professionals sanitaris perquè participis activament en el teu tractament i atenció. I recorda sempre que si no comprens alguna cosa o tens dubtes, és molt important preguntar.

Abans de la cita

Verifica l’hora, la data i el lloc de la cita i els noms dels professionals de la salut que has de visitar.

  • Informa l’hospital si tens alguna discapacitat per la qual necessitis més temps de desplaçament. També pots notificar altres motius que compliquin la visita. Per exemple, motivacions psicològiques, religioses, idiomàtiques o de gènere.
  • Planifica i anota les preguntes. Molts pacients oncològics manifesten la dificultat per a recordar què volen preguntar quan estan amb el metge. També el pots informar prèviament dels teus dubtes i inquietuds, enviant-li un missatge escrit.
  • Demana a un familiar o amic que t’acompanyi per recordar què preguntar i què es diu durant la visita.
  • Porta un bloc o llibreta per prendre notes (pots demanar-li a l’amic / familiar que les prengui per tu).
  • Alguns hospitals encoratgen els pacients a gravar les consultes amb el metge per recordar el que es diu. Si ho vols fer, consulta abans aquesta possibilitat amb el metge o infermera.
  • La majoria dels hospitals t’envien automàticament una còpia de la carta que remeten al metge de capçalera, explicant el que es va discutir en la cita; pregunta si és possible en el teu centre de referència.
Durant la cita
  • El personal d’atenció mèdica ha de presentar-se i explicar el seu paper en la teva atenció. És probable que coneguis a molts professionals diferents al llarg del tractament. És útil anotar els seus noms, títols i dades de contacte per si després els vols fer més preguntes.
  • Informa el metge/infermer fins a on vols saber del teu càncer, tractament i atenció i com t’és més fàcil entendre la informació.
  • Explica si dones permís per compatir la informació mèdica amb altres membres de la família.
  • No tinguis por de demanar el personal d’atenció mèdica que repeteixi les coses o que les expliqui de manera més senzilla.
  • Sol·licita el metge o infermer que dibuixi o escrigui una nota del que s’ha dit, la informació sostinguda amb imatges o diagrames és més fàcil de recordar.
  • Si quelcom no t’ha quedat clar, fes més preguntes.
  • Esbrina amb qui has de parlar si tens dubtes després de la cita, quan està disponible i com t’has de comunicar amb aquesta persona.
  • Sigues honest quan expliquis al personal mèdic els símptomes i efectes secundaris que experimentes. Informa de qualsevol suplement o remei basat en herbes que estiguis prenent, ja que l’ajuda a planificar el tractament adequat.
  • No assumeixis que el personal mèdic t’ho preguntarà tot o que ha parlat amb altres membres de l’equip d’atenció mèdica (una infermera especialitzada o el teu metge de capçalera, per exemple) i, si creus que alguna cosa no s’ha plantejat, recorda-li.
  • Si et fa vergonya parlar davant altres professionals sanitaris, com els estudiants de medicina, que sovint participen en les cites clíniques com a part del seu aprenentatge, pots demanar que no hi siguin, si així ho prefereixes.
Després de la cita

A vegades tot sembla clar i comprensible durant la cita, però quan arribes a casa comença la confusió o se t’acudeixen noves preguntes. Si en tens alguna que t’agradaria que et responguessin abans de la pròxima visita, t’haurien d’ajudar el metge de capçalera, de l’hospital o la infermera especialitzada.

També pots visitar Kālida per parlar amb els nostres equips professionals i altres visitants del centre, que viuen experiències similars a la teva.

Cartes al metge de capçalera

Després d’una cita, el metge de l’hospital generalment escriu una carta al de capçalera explicant com es va desenvolupar la visita i qualsevol tractament que estigui planificant.

És possible que t’enviïn automàticament una còpia de la carta. Si succeeix, és una bona manera d’assegurar-se que hi ha un registre precís de la teva atenció mèdica. No obstant això, a vegades estan escrites amb un llenguatge mèdic confús o amb abreviatures difícils d’entendre.

Si tens alguna pregunta, porta la carta quan vinguis a Kālida per a parlar amb un dels nostres especialistes de suport contra el càncer, quan parlis amb el metge de capçalera o truquis a l’hospital per a aclarir les coses.

Confidencialitat

Per llei, totes les persones que treballen en el Servei Nacional de Salut han de mantenir la confidencialitat dels seus registres. En general, no es proporciona informació a la família o cuidadors sense el teu consentiment previ.

Si està cuidant a un pacient oncològic, els professionals de la salut no poden subministrar-te informació sobre aquesta persona sense el seu permís.

Intèrprets

Encara que habitualment t’espavilis, si el català o el castellà no són la teva llengua materna, parlar d’assumptes mèdics és un desafiament.

Els amics o familiars ajuden, però potser no tradueixen les coses amb precisió per temor a molestar o preocupar, o perquè tenen dificultats per a comprendre els termes mèdics involucrats.

Informa l’hospital, abans de la cita, perquè pugui contractar un intèrpret que domini el llenguatge mèdic.

Ara què?

Parla amb altres persones sobre el que estàs experimentant. Quan descobreixes que les teves emocions són normals, et sents menys sol.

Kālida està aquí amb tu 

Si desitges obtenir més ajuda, suport i informació per parlar amb els professionals de la salut abans, durant o després del tractament, de manera gratuïta, som aquí per a acompanyar-te..

Apropa’t a Kālida , no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic — infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.

CONTACTA AMB NOSALTRES

Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.

Apropa’t a Kālida Sant Pau

Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a 

Connecta amb Kālida Online

ARTICLES RELACIONATS

VEUS KĀLIDA

Pilar, 66 anys. Cuidadora.

“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.