Les festes de Nadal poden ser una època ocupada per a molts. Si estàs en tractament oncològic i tens símptomes o efectes secundaris, és possible que et preocupis, que t’excedeixis o que oblidis la medicació. Aquí tens alguns consells que t’ajudaran a gestionar la rutina durant les festes i a tenir més sensació de control. Et podran ajudar a treure’t pressió i a donar-te una mica d’espai quan ho necessitis per passar unes festes de manera relaxada.
ASSUMPTES PRÀCTICS
Si estàs en tractament
- Recorda que alguns serveis tanquen durant les vacances, així que investiga a qui hauries de trucar si no et trobes bé o on hauries d’acudir i obtén les dades de contacte abans de començar les vacances.
- Comprova els teus medicaments, oxigen, apòsits, etc. i assegura’t que en tens prou per al període de vacances.
Marxes?
- Si viatges fora de casa, estigues preparat: emporta’t alguns medicaments addicionals i una llista dels medicaments que prens habitualment en cas que el es retrassi la tornada per algun motiu.
- També pot ser útil tenir un resum de les indicacions del teu metge per si necessites veure un altre metge mentre estàs fora.
GESTIONAR SÍMPTOMES I EFECTES SECUNDARIS
Àpats
- Demana una porció més petita si ho necessites
- Fes saber al l’amfitrió qualsevol restricció dietètica, dificultat per menjar o si necessites aliments de textura diferent
- Si tens nàusees regularment, ajustar l’hora en què prens la medicació perquè s’adapti als horaris dels àpats
Medicació
- La teva rutina diària durant les festes pot ser que canvii, i això et pot fer oblidar de prendre la medicació
- Configura alarmes que t’ho recordin
Equilibra activitat i descans
- Fes saber amb antelació als amfitrions o convidats que potser necessiteu descansar o seure.
- Si estàs fora de casa, busca un espai tranquil on retirar-te si ho necessites.
- Evita excedir-te: si tens un dia ocupat, planifica també una estones de descans i/o un dia més tranquil l’endemà.
GESTIONAR LES EMOCIONS
Converses difícils
- Les trobades amb persones que fa temps que no veus poden plantejar-te preguntes que et poden resultar difícils o que no vols respondre.
- Tenir unes quantes respostes a les preguntes et pot ajudar a sentir-te més segur per gestionar les converses.
- Si algú et pregunta com estàs però no vols aprofundir sobre com et sents potser pots dir “últimament no m’he sentit tan bé, però intentaré oblidar-ho per avui” o “gràcies, és molt amable de preguntar-me, m’han anat trobant les coses molt difícils, però avui és un dia per centrar-me en la família, com estàs?”
Afrontar un Nadal diferent
- És possible et sentis especialment emocional, sobretot si aquestes festes seran molt diferents enguany, intenta pensar en maneres de preservar o adaptar les tradicions familiars que et facin sentir bé amb la teva situació.
- És possible que vulguis evitar el Nadal completament: planifica amb antelació algunes activitats que t’agradin per mantenir-te ocupat. Si necessites estones tranquil·les, pots provar alguns dels nostres exercicis de relaxació i respiració que trobaràs a Kālida Online
Evita la pressió d’un Nadal perfecte
- Intenta no sentir la pressió de tenir un Nadal perfecte, o de fer el que els altres esperen o volen, quan no et sentis a l’alçada, sigues honest amb els altres i amb tu mateix sobre el que pots gestionar.
- Sigui quina sigui la manera que passis les festes, et desitgem tot el millor que pugui ser per a tu i la teva família.
ESTEM AMB TU
Si ho necessites, apropa’t al centre Kālida per parlar amb una dels nostres especialistes de suport oncològic. No cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El centre només tanca del 27 al 30 de desembre.
Article desenvolupat amb la col·laboració de Maggie’s.